W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Pomorza i Kujaw” poznajemy regionalne smaki i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to kujawska zalewajka z pyzami z gęsiną. Potrawa klasyczna, a jednocześnie nowoczesna.

Ugotujemy ją wspólnie z Rafałem Godziemskim i panią Marylą Kotas z zespołu folklorystycznego „Spod Strzechy”. Przy okazji pani Maryla zdradzi nam trochę swoich kulinarnych sekretów i opowie o lokalnych tradycjach związanych z obchodami dnia św. Marcina. Wszystko to w inspirujących wnętrzach Centrum Kultury i Historii Wahadło w Brześciu Kujawskim. Zajrzyjcie do środka razem z nami!
Zalewajka z pyzami z gęsiną
Ciasto:
1/3 ziemniaków surowych
2/3 ziemniaków ugotowanych
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
Smalec z gęsi do smażenia
Gęś zmielona na grubych oczkach
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Majeranek
Cząber
Natka pietruszki
2-3 kromki chleba do zagęszczenia
Zalewajka:
Marchewka
Pietruszka
Seler
Kurki
Kiszona kapusta i sok z kapusty
Liście jarmużu
Śmietana 30%
Pieprz
Boczek smażony z cebulą
Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.
Odcinek powstał we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki
