Ulubione papieskie specjały
Gęsina to składnik tradycyjnej, polskiej kuchni. A wiemy, że Karol Wojtyła oprócz kuchni włoskiej, preferował właśnie proste, polskie potrawy. Przepadał za flaczkami i pierogami, a na deser zwykł jadać szarlotkę lub sernik. Wieczorny posiłek był zawsze bezmięsny. Podobno często była to... pizza.
W najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” przygotowujemy gęś. Okazja jest idealna – to 11 listopada i akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, organizowana jak co roku przez Samorząd Województwa. Do udziału w niej zaprasza marszałek województwa Piotr Całbecki.
Warto, by gęsina zagościła na naszych stołach na stałe. Z pewnością nie raz pojawi się ona także w naszej mobilnej kuchni. Tym razem Rafał Godziemski przygotowuje...
Ravioli z gęsiną w sosie śliwkowym
Ciasto
- 1 jajko
- 400g mąki
- ok 100ml wody
- sól
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie
- Mięso mieszane z gęsi 600g
- Cebula 150g
- Ząbek czosnku
- Majeranek 10g
- Sól
- Pieprz
- Sok z ½ pomarańczy
- Łyżka masła
- Jako (samo żółtko)
- Sos sojowy 50ml
- 10g imbiru
- Natka pietruszki
Sos śliwkowy
- 400g śliwek
- Powidła śliwkowe
- 30g cukru wanilinowego
- Łyżeczka masła
- 200ml wiśniówki
- 5 gałązek tymianku
- 3 gałązki mięty
- Szczypta soli
- Czarny pieprz
- 50g masła
Śladami papieża Polaka
W odcinku spacerujemy Bulwarem im. Józefa Piłsudskiego i podziwiamy włocławskie zabytki, w tym Katedrę i Pałac Biskupi. Historia miasta nierozerwalnie wiąże się z Janem Pawłem II.
- Papież Polak był we Włocławku w 1991 roku. Wówczas modlił się w katedrze włocławskiej i odprawił mszę świętą z homilią na ternie aeroklubu włocławskiego. Z kolei w 1999 roku Jan Paweł II odwiedził Bydgoszcz i Toruń – opowiada nasz kucharz i prowadzący Rafał Godziemski.
Odcinek powstał we współpracy z:
Województwo Kujawko-Pomorskie
Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” jest Województwo Kujawsko-Pomorskie.