Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.21 - Rojewo, cz. 1

Materiał informacyjny PPG

Wideo

Zobacz galerię (11 zdjęć)

Najnowszy odcinek „Smaków Kujaw i Pomorza” jest wyjątkowy. Tym razem jesteśmy z wizytą w Dworze Biesiadnym Rojewo. To miejsce z ciekawą historią i oczywiście smakowitą kuchnią.

Smaki rojewskiej kuchni

Rojewo znajduje się niedaleko Inowrocławia i Gniewkowa. Dwór posiada cztery sale balowe, w których odbywają się wesela i inne okolicznościowe przyjęcia. To nowy obiekt, co wcale nie oznacza, że nie ma swoich kulinarnych tradycji. Zachowały się zdjęcia gospody, która istniała w tej miejscowości na początku XX wieku.

Dziś w Dworze odbywają się imprezy okolicznościowe, a z tutejszej kuchni wyjeżdżają w świat smakowite dania serwowane w ramach usług cateringowych.

Biesiadny talerzyk

Bo w Dworze zachowało się też coś innego: tradycyjne smaki! Dlatego właśnie w Rojewie nasz kucharz i prowadzący przygotuje:

Polędwiczka wędzona z miętowym bobem i orzechami

Sos:

  • Bób
  • Żółtko
  • Cząber CYKORIA
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Świeża mięta
  • CREMAJO czosnkowe

Polędwiczki:

  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Orzechy laskowe
  • Orzechy włoskie
  • Oliwa z oliwek
  • Świeży lubczyk
  • Świeża mięta
  • Łyżka masła
  • Białe wino
  • Suszone pomidory CYKORIA
  • Bób
  • Zielony groszek
  • Świeży szczypiorek
  • Kolorowy pieprz CYKORIA
  • Sól morska CYKORIA
  • Świeża nataka pietruszki
  • Polędwiczka gospodarska wędzona PROSIACZEK

Historia sprytnego szambelana

- Na początku XIX wieku Rojewo należało do Franciszka Twarowskiego, byłego szambelana Stanisława Augusta Poniatowskiego. Twarowski na Rojewo wymienił dobra tupadzkie. Z Rojewem związany był krotko, bo zmarł w 1824 roku. Bydgoski Słownik Biograficzny wspomina Twarowskiego jako niezłego kombinatora. Twarowski był majorem w wojsku polskim. W czasie insurekcji został wezwany przez Tadeusza Kościuszkę do służby w wojsku polskim, ale jako szambelan wymigał się z tego obowiązku. Niezbyt patriotyczna postawa ułatwiła mu karierę urzędniczą w pruskiej administracji, w której po rozbiorach zajmował wiele różnych stanowisk – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.

Jak skończyła się historia? O tym tylko w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Do Rojewa wracamy za tydzień. Bądźcie z nami!

Odcinek powstał we współpracy:

Prosiaczek
Cykoria
Starck's Food Polska
Dworek Rojewo

Dodaj ogłoszenie