Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 23. Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Zapraszamy na wyjątkowe połączenie lokalnych smaków i historii. Rafał Godziemski przygotuje potrawę w dawnym szwedzkim spichrzu, a Artur Dobiegała zabierze nas na spacer po Toruniu i opowie o dawnych kontaktach handlowych miasta ze skandynawskim państwem.

Czym dawniej handlowano w Toruniu?
Co warto wiedzieć o dawnych toruńskich kupcach?
Jak wyglądały ich morskie podróże?
Czym są zatopione w chodniku na ulicy Żeglarskiej gmerki?
Czy Szwedzi lubią gęsi?

Na te i inne pytania odpowie historyk i znakomity przewodnik Artur Dobiegała. Wyruszmy zatem wspólnie w podróż po grodzie Kopernika - mieście, które zaskoczyć może jeszcze niejedną ciekawą anegdotą historyczną.

Okoliczności te zainspirowały naszego szefa kuchni do stworzenia nowego przepisu:

Gęś po szwedzku

  • Dwa filety z gęsi
  • Sól
  • Pieprz

Farsz

  • Cebula
  • Tymianek
  • Lubczyk
  • Jabłko
  • Skórka pomarańczy
  • Skórka cytryny
  • Suszone śliwki
  • Odrobina cukru waniliowego
  • Łyżka miodu
  • Łyżka gęsiego smalcu
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • Łyżka cukru
  • Łyżka miodu
  • Odrobina bulionu
  • Szklanka soku z pomarańczy
  • Sól
  • Pieprz
  • Mięta
  • Odrobina mąki
  • Filiżanka słodkiej śmietany

Partnerem odcinka jest:
Urząd Marszałkowski

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska