Czym dawniej handlowano w Toruniu?
Co warto wiedzieć o dawnych toruńskich kupcach?
Jak wyglądały ich morskie podróże?
Czym są zatopione w chodniku na ulicy Żeglarskiej gmerki?
Czy Szwedzi lubią gęsi?
Na te i inne pytania odpowie historyk i znakomity przewodnik Artur Dobiegała. Wyruszmy zatem wspólnie w podróż po grodzie Kopernika - mieście, które zaskoczyć może jeszcze niejedną ciekawą anegdotą historyczną.

Okoliczności te zainspirowały naszego szefa kuchni do stworzenia nowego przepisu:
Gęś po szwedzku
- Dwa filety z gęsi
- Sól
- Pieprz
Farsz
- Cebula
- Tymianek
- Lubczyk
- Jabłko
- Skórka pomarańczy
- Skórka cytryny
- Suszone śliwki
- Odrobina cukru waniliowego
- Łyżka miodu
- Łyżka gęsiego smalcu
- Sól
- Pieprz
Sos
- Łyżka cukru
- Łyżka miodu
- Odrobina bulionu
- Szklanka soku z pomarańczy
- Sól
- Pieprz
- Mięta
- Odrobina mąki
- Filiżanka słodkiej śmietany
Partnerem odcinka jest:
Urząd Marszałkowski
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
