Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sok jabłkowy chroni najlepiej

Zbigniew Przybylak
Fot. sxc
Kanadyjscy naukowcy badali działanie antywirusowe świeżych soków. Okazało się, że spośród nich najbardziej aktywny okazał się zwykły sok jabłkowy. Na kolejnym miejscu znalazł się sok winogronowy, zwłaszcza z ciemnych winogron.

Głównymi czynnikami przeciwwirusowymi były polifenole, w tym taniny. Zbadano, że również czerwone wino wykazuje działanie antywirusowe (białe słabiej działa). Spośród owoców południowych dosyć silne działanie ochronne przypisuje się grejpfrutom i sokom z nich.

Najsilniejsze działanie ochronne mają zawsze soki świeże i najlepiej nie klarowane, dodatkowo z upraw ekologicznych. Każda obróbka soku zmniejsza ich cenne właściwości. Małą wartość lub żadną mają napoje owocowe oraz powszechnie dostępne w sieciach marketów soki z koncentratów, zwłaszcza te najtańsze. Zamiast kupować sok z koncentratu zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie, gdy kupimy za te same pieniądze świeże owoce m.in. jabłka i zjemy je z apetytem. Możemy z nich również w sokowirówce zrobić nieklarowany sok.

Obecnie przyjmuje się, że wiele fenoli zawartych w owocach może mieć działanie przeciwnowotworowe, również dlatego, że są one silnymi tzw. przeciwutleniaczami. Mogą one hamować złośliwienie komórek. Tak jest w przypadku jabłek. Jabłka świeże podawane w całości blokowały przemiany nowotworowe u zwierząt laboratoryjnych, którym serwowano też silne składniki rakotwórcze. Jadanie sporej ilości jabłek może chronić przed infekcjami dróg oddechowych. Wykazały to badania prowadzone w USA na dużej grupie studentów. Ci, którzy jadali dużo jabłek znacznie rzadziej chorowali i pojawiali się u lekarzy. Rzadziej również u nich pojawiały się przeziębienia. Poza tym byli mniej nerwowi.

Fenole zawarte w pokarmach mogą ograniczać szkodliwe działanie nitrozamin, bardzo silnych czynników rakotwórczych spotykanych m.in. w silnie nawożonych chemicznie nowalijkach, warzywach i owocach. Nitrozaminy są również stosowane do konserwacji mięsa. Stąd prosty wniosek, że kto jada dużo mięsa, a zwłaszcza wędlin, powinien jadać przy okazji dużo świeżych owoców oraz pić świeże soki owocowe. To w pewnym sensie zabezpieczy go przed tymi substancjami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska