Kurkuma nie tylko dodaje charakteru potrawom kuchni wschodniej, ale także ma szereg właściwości zdrowotnych. Zawiera w sobie kurkuminę, której aspekty lecznicze zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwzapalnych.
Ponadto w kurkumie znajdziemy szereg innych cennych składników:
błonnik pokarmowy (22,7 g w 100 g),
witaminy z gruby B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6),
witaminy E i K,
minerały (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk).
Kurkuma wpływa na kaloryczność dań w bardzo niewielkim stopniu. 100 g proszku kurkumy dostarcza organizmowi 390 kcal.
Jaka dawka kurkumy jest bezpieczna?
W przyjmowaniu kurkumy należy zachować ostrożność. Dietetycy zalecają nie przekraczać w ciągu doby większej dawki niż 8 g.
Są także przeciwwskazania do spożywania kurkumy. Powinny unikać jej osoby stosujące leki rozrzedzające krew oraz osoby zażywające leki przeciwcukrzycowe. Kurkuma jest odradzana osobom z niedrożnością dróg żółciowych, nadżerkami żołądka, stanami zapalnymi jelit, chorobą wrzodową jelit lub żołądka. Z kurkumy powinny zrezygnować kobiety w ciąży. Przyprawa może wywołać u nich skurcze macicy, co może być przyczyną przedwczesnego porodu albo poronienia.
Tak działa woda z kurkumą na czczo. Oto efekty picia wody z kurkumą rano
Kurkumę warto włączyć do swojej codziennej diety, ze wzglądu na pozytywny wpływ na jelita oraz wątrobę. Dietetycy polecają picie szklanki z wodą i kurkumą zaraz po przebudzeniu, na czczo. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny oraz miód dla smaku.
Oto efekty picia wody z kurkumą rano - szczegóły w galerii:
