Wątróbka to źródło białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, kwasu foliowego i selenu. Wątróbka nie jest droga i ma niewiele kalorii – 172 kcal w 100 g.
Można ją podawać z grilla, nawet w formie szaszłyków. Nasz przepis pozwala przyrządzić wątróbkę według popularnej receptury, czyli z boczkiem wędzonym, jabłkiem i cebulą. Do tego potrzebna jest stara blacha od ciasta albo z kuchenki. Atutem smażenia wątróbki na grillu jest to, że może pryskać do woli i nie brudzi nam kuchni.
Tak zrobisz chrupiącą wątróbkę z rusztu [przepis]
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- szklanka mleka
- 0,25 kg wędzonego boczku
- 3 jabłka
- 3 cebule
- olej
- majeranek
- pierz
- sól
Zobaczcie w naszej galerii, jak krok po kroku zrobić wątróbkę na grillu.

Wideo