Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Po tym poznasz zepsute jajko
Jajka mogą się różnić między sobą wyglądem - od koloru i grubości skorupki, po odcień i konsystencję żółtka oraz białka. Jest to zupełnie normalne a większość z tych różnic nie jest powodem do niepokoju. Przyczyną są różne czynniki zewnętrzne, takie jak gatunek kur, sposób karmienia czy temperatura, w której zostało złożone jajko.
- Brudna Dwunastka - to najbardziej toksyczne warzywa i owoce. Nowy raport o zagrożeniu
- Proporcja 2:1 w kotletach mielonych. Dzięki temu mielone wychodzą smaczne i soczyste
- Co dobrze wypić przed snem? Te napoje pomagają zasnąć, warto je pić na noc
- Oto "cudowne" śniadanie. Neurolodzy mówią Wam: smacznego!
Rocznie w naszym kraju produkowanych jest ponad 10 mld sztuk kurzych jaj. Przeciętne spożycie jaj kurzych w Polsce wynosi od 139 do 162 sztuk w ciągu roku - tak wynika z danych resortu rolnictwa.
- Data minimalnej trwałości wynosi nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia - wyjaśnia na swojej stronie Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na opakowaniach jaj sprzedawanych w sklepie znajdziemy konkretną datę.
Jak rozpoznać jajka z wolnego wybiegu?
Warto wiedzieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek:
0 – jaja z chowu ekologicznego,
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu,
2 – jaja z chowu ściółkowego,
3 – jaja z chowu klatkowego.
Oznaczenie można wyglądać na przykład tak: 1PL010010XX. Na początku każdego kodu umieszczona jest cyfra, oznaczająca system chowu kur niosek.
Tak rozpoznasz świeże jajko bez rozbijania skorupki
Okazuje się, że w opakowaniu zawierającym 12 czy 24 jajka zdarzają się aż 3-4 jajka nieświeże. Jak je rozpoznać?
Jednak jest kilka oznak, które świadczą o tym, że jajko jest nieświeże i należy je natychmiast wyrzucić. Spożycie nieświeżego jajka może być niebezpieczne dla zdrowia!
Sprawdź, jak rozpoznać nieświeże jajko bez konieczności rozbijania skorupki - zebraliśmy proste i sprawdzone sposoby. Poznaj je teraz w naszej galerii.