Duże znaczenie w diecie osób narażonych na stres na podaż magnezu i witamin z grupy B, dlatego osoby takie powinny w codziennie spożywać produkty bogate w te substancje.
Witamina B1 reguluje wzrost komórek nerwowych, zapobiega depresji, wycisza, B2 dodaje energii, a B6 bierze udział w syntezie serotoniny, łagodzi stany lękowe, wspomaga wchłanianie magnezu. Magnez natomiast stabilizuje funkcje układu nerwowego i pracę mózgu. Od tego, ile go mamy, zależy dopływ energii do szarych komórek.
Koniecznie przeczytaj:Tych produktów nie jedz, gdy masz kłopoty z pamięcią. Emeryci muszą uważać na to szczególnie
Takie są skutki nadmiernego stresu
Winą stresu może być rozdrażnienie, kołatanie serca, bezsenność lub drganie powieki. Stres związany jest z wydzielaniem różnych hormonów, m.in: adrenaliny, noradrenaliny, hormonów tarczycy, glikokortykoidow. Dlatego nie powinniśmy go bagatelizować.
Nadmiar stresu powoduje obniżenie ogólnej odporności, spadek wydajności organizmu i brak „siły” na dalsze zmagania z sytuacjami stresowymi. Pojawia się wtedy wyczerpanie, zmęczenie i permanentne uczucie niepokoju, zwiększa się produkcja wolnych rodników w organizmie, gorzej działa system nerwowy.
Te produkty warto jeść, gdy często się stresujemy - lista
Dieta na stres pozwala nie tylko zmniejszyć objawy stresu, ale także zapobiec jego skutkom lub znacząco je złagodzić. W poniższej galerii zobaczcie po co warto sięgać i dlaczego:
