Bez oleju ciężko się obyć współcześnie w kuchni. Warto jednak pamiętać, żeby dobrze wybrać olej do potraw. Do jedzenia na surowo oleje tłoczone na zimno, do smażenia te które mają wyższą temperaturę dymienia. Oczywiście niektóre oleje będą nadawać się zarówno do smażenia jak i do sałatek. Najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno – otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania roślin oleistych.
Taki olej wybrać do smażenia, a taki do spożywania na zimno
Wybierając olej do smażenia musimy zwrócić uwagę na to, że powinien on mieć wysoką temperaturę dymienia. Do smażenia szczególnie poleca się również tłuszcze rafinowane. Rafinacja to proces oczyszczeniu oleju z niekorzystnych pod względem zdrowotnym i jakościowym substancji.
Czytaj również na pomorska.pl: Czym można zastąpić olej do smażenia? Nasze babcie korzystały ze smalcu, ale są też inne sprawdzone sposoby
Takie są zalety olejów: dostarczają nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dobrze dobrane oleje pomagają nam chronić nasz organizm przed rozmaitymi chorobami i z tego względu warto je spożywać.
Warto zwrócić uwagę szczególnie jakie oleje wybieramy do smażenia, żeby pod wpływem wysokich temperatur nie wytwarzały związków rakotwórczych.
Te oleje są najzdrowsze - lista
Te oleje warto wybierać do smażenia, sałatek i innych potraw. Zobaczcie w galerii poniżej jakie oleje są najzdrowsze i jak je wybrać:
