https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie. One są szczególnie niebezpieczne - nowy raport

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów. Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. W najnowszym raporcie skupiono się na warzywach i owocach. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Oto ranking EWG - lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach.
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów. Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. W najnowszym raporcie skupiono się na warzywach i owocach. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Oto ranking EWG - lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach. Aneta Żurek
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, jednak mogą również zawierać szkodliwe pestycydy. Raport EWG wskazuje listę najbardziej niebezpiecznych owoców i warzyw. Oto najbardziej toksyczne owoce i warzywa - sprawdź je wszystkie w naszej galerii.

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie

Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów.

Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. W najnowszym raporcie skupiono się na warzywach i owocach. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów.

Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.

Te warzywa i owoce są najbardziej toksyczne - lista

Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć. Oto lista toksycznych owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe - szczegóły w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 13

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Ja
Ale to amerykańska agencja więc oni badali rynek u siebie a nie w Polsce. Wiadomo, że z USA więcej chemii do wszystkiego dają. Tam mają syfiaste jedzenie. Nawet do wołowiny oficjalnie walą hormon wzrostu i wszyscy to jedzą ze smakiem..
G
Gość
26 października, 9:12, Gość:

Ludzie przestańcie karmić się bzdurami

27 października, 09:12, Gosc:

Czlowieku wejdz na strone NIK i poczytaj raporty to szczeka ci opadnie do samej ziemi

Raporty Banasia to kompromitacja.

G
Gosc
26 października, 9:12, Gość:

Ludzie przestańcie karmić się bzdurami

Czlowieku wejdz na strone NIK i poczytaj raporty to szczeka ci opadnie do samej ziemi

G
Gość
Eeee to w Ameryce... U nas wszystko zdrowe. Polski rolnik nigdy by nie sprzedał trucizny. Wiara katolicka mu nie pozwala ;)
G
Gość
Czyli pozostaje dieta Kwaśniewskiego... w sensie, że tłuszcz i mięso a nie Finlandia.
M
Marek
Jest coś zdrowego?
G
Gość
Czyli najzdrowsze .... szczaw i mirabelki !!
H
Heini
Jedyne warzywa i owoce nie znajdujące się na tej liście hamerykańskich specjalistów od wszystkiego to: arszenik i żyletki polsilver. Smacznego.
G
Gość
MONSANTO. Tam szukajcie odpowiedzi na wasze artykuły
L
Login
Do cymbałów i tak nie dotrze czym nas żywią.Nie ma na ziemi zdrowego jedzenia. Wszystko jest zatrute woda, powietrze, ziemia
G
Gość
Polskie jabłka są często odsyłane do Polski przez zagranicznych sprzedawców bo są naszpikowane pestycydami
R
Roko
Pozamykać markety sprowadzające trujące warzywa, pozwolic produkować i sprzedawac rolnikom, bez posredników
P
Piotr
Według tego artykułu, należy zmienić sposób upraw warzyw i owoców, na bardziej przyjazny środowisku i ludziom. Nie niszczyć gleby roundapem (miał być już wycofany, ale przedłużono jego stosowanie do 2025 roku).
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska