Cebula to z pewnością jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw, którą cechuje ostry smak i zapach.
Cebula ma bardzo dużo zastosowań w kuchni. Możemy ją zjeść w postaci surowej, duszonej jako dodatek do wielu potraw. Dzięki cebuli potrafią one zmienić smak. To warzywo które sprawdzi się zarówno w kuchni babcinej jak i tej nowoczesnej.
Podczas krojenia cebuli uwalnia się kwas siarkowy, który to powoduje podrażnienie naszych oczu i w konsekwencji potok łez.
Cebula to prawdziwa bomba wartości odżywczych. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Co więcej, jest niskokaloryczna.
Cebula jest bogatym źródłem antyutleniaczy, witaminy A i witamin z grupy B, C, E, K, PP, żelaza, fosforu, wapnia, krzemu, magnezu, cynku, selenu.
Właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki.
Takie są skutki jedzenia cebuli - lista
W poniższej galerii sprawdźcie kto powinien jeść cebulę i dlaczego:
