Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia szparagów. Oto dlaczego powinniśmy je jeść szparagi w sezonie

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Szparagi poza wieloma pozytywnymi właściwościami dla naszego zdrowia są również bardzo smaczne. Zobaczcie co się dzieje, gdy jemy to warzywo. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>
Szparagi poza wieloma pozytywnymi właściwościami dla naszego zdrowia są również bardzo smaczne. Zobaczcie co się dzieje, gdy jemy to warzywo. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Szparagi to warzywo, które nie jest bardzo popularne w naszym kraju, ale zyskują coraz więcej zwolenników. Ich zalet jest tak dużo, ze warto je włączyć do diety. Jest to jednak bardzo delikatne warzywo dostępne tylko w sezonie przez dwa miesiące w roku. Dlatego trzeba szybko korzystać, bo sezon na nie właśnie rusza. Zobaczcie, dlaczego warto je jeść.

Niestety, sezon na szparagi trwa bardzo krótko. W Polsce są one dostępne w sprzedaży jedynie przez 2 miesiące. Szparagi są warzywem sezonowym (od przełomu kwietnia i maja do końca lipca) i niezwykle delikatnym.

Wyróżnia się:

  • zielone szparagi,
  • białe szparagi,
  • fioletowe szparagi.

Szparagi są lekkostrawne. Mają bardzo delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi produktami spożywczymi. Doskonale komponują się z mięsem, rybą ale także z innymi warzywami. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do śniadań, obiadów i kolacji.

Zielone nie wymagają obierania. Trzeba jednak odłamać ich zdrewniałe końcówki. Natomiast białe szparagi należy obrać.

Przeczytaj koniecznie:To dzieje się z organizmem gdy jemy brokuły. Dlaczego warto je włączyć do diety?

Niestety szparagi należą do dość drogich warzyw. Ich cena na początku sezonu kształtuje się na poziomie 25 złotych za 500 gram i zwykle nie spada poniżej 10 złotych za 500 gram.

Skutki jedzenia szparagów - lista

Szparagi zawierają znaczne ilości asparaginy i S-metylmetioniny – aminokwasów, które w ludzkim moczu przekształcają się w kilka związków zawierających siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol. Pozostałe też mają charakterystyczne zapachy. W poniższej galerii zobaczcie dlaczego warto jeść szparagi:

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska