Niestety, sezon na szparagi trwa bardzo krótko. W Polsce są one dostępne w sprzedaży jedynie przez 2 miesiące. Szparagi są warzywem sezonowym (od przełomu kwietnia i maja do końca lipca) i niezwykle delikatnym.
Wyróżnia się:
- zielone szparagi,
- białe szparagi,
- fioletowe szparagi.
Szparagi są lekkostrawne. Mają bardzo delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi produktami spożywczymi. Doskonale komponują się z mięsem, rybą ale także z innymi warzywami. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do śniadań, obiadów i kolacji.
Zielone nie wymagają obierania. Trzeba jednak odłamać ich zdrewniałe końcówki. Natomiast białe szparagi należy obrać.
Przeczytaj koniecznie:To dzieje się z organizmem gdy jemy brokuły. Dlaczego warto je włączyć do diety?
Niestety szparagi należą do dość drogich warzyw. Ich cena na początku sezonu kształtuje się na poziomie 25 złotych za 500 gram i zwykle nie spada poniżej 10 złotych za 500 gram.
Skutki jedzenia szparagów - lista
Szparagi zawierają znaczne ilości asparaginy i S-metylmetioniny – aminokwasów, które w ludzkim moczu przekształcają się w kilka związków zawierających siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol. Pozostałe też mają charakterystyczne zapachy. W poniższej galerii zobaczcie dlaczego warto jeść szparagi:
