Stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Najzdrowsza forma to ziemniaki gotowane (max. przez 20-25 minut) lub pieczone.
Ziemniaki dzielą się:
- na twarde (typ A), zachowujące formę – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla
- średniotwarde (typ B), które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich robisz wspaniałe frytki czy placki, kartofelki z wody i zupy (ale nie zupę-krem).
- łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe na babki, farsze, kluski czy purée albo do zagęszczania zup.
To dzieje się z organizmem kiedy jemy ziemniaki!
W galerii poniżej sprawdźcie, kto powinien jeść, a kto unikać ziemniaków w swojej diecie.

Wideo