Buraki mają charakterystyczny smak, wyraźny ziemisty posmak, który można jednak zneutralizować. Smak soku z buraka można złagodzić, dodając do niego jabłka, imbiru czy pomarańczy.
Burak czerwony jest źródłem białka, cukru i różnego rodzaju ważnych dla organizmu składników odżywczych. W burakach znajdują się substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym.
Regularne picie soku z buraka jest odradzane u osób z niedociśnieniem, kamicą nerkową czy dną moczanową (znaczna zawartość szczawianów). Ze względu na zawartość węglowodanów prostych, nie jest polecany w dużych ilościach dla osób z cukrzycą.
Sok z buraka zawiera również polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo cenna jest betanina, która stanowi czerwony barwnik buraka.
Sok z buraka zawiera wiele związków bioaktywnych, witamin i składników mineralnych, które posiadają liczne właściwości zdrowotne, m.in obniżają poziom cholesterolu.
Takie są skutki picia soku z buraka. Warto zastąpić nim soki owocowe
W poniższej galerii zobaczcie, jakie są zalety picia soku z buraka:
