Siemię lniane to drobne ziarna lnu pospolitego. Zazwyczaj mają szarobrązowy kolor, lecz można również spotkać siemię lniane o złotowej barwie. W skład siemienia lnianego wchodzi między innymi błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy (B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E) oraz wiele cennych miro- i makroelementów takich jak fosfor, magnez, potas czy wapń.
Sprawdź, jakie są zdrowotne właściwości siemienia lnianego. Na takie dolegliwości pomogą Ci ziarna lnu pospolitego. Szczegóły w galerii:
Przepis na kisiel z siemienia lnianego
Siemię lniane można spożywać na różne sposoby, np. dodając całe ziarna do sałatek i zup lub zmielić je i wzbogacić nimi ciasto bądź mięso. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie kisielu z siemienia lnianego. Dwie łyżki ziaren lnu zalej przegotowaną wodą i odstaw na ok. godzinę. Po odcedzeniu ziaren kisiel jest gotowy do spożycia. Do smaku możesz dodać odrobinę cukru lub miodu.
