Słonecznik kojarzy nam się z latem, przede wszystkim dzięki urokliwym, żółtym płatkom okalającym wnętrze kwiatu, które wypełnione jest pestkami. Sezon na słoneczniki rozpoczyna się już w drugiej połowie lipca, a kończy dopiero jesienią. Roślina osiąga 2-3 metry wysokości, pomijając okazy ozdobne, które mają wysokość około jednego metra. Uprawy słonecznika są coraz popularniejsze w Polsce i na świecie. Słonecznik wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji oleju, chleba czy pasz. Wysuszone łodygi mogą posłużyć do produkcji biopaliw.
Przeczytaj także: Takich produktów nie powinniśmy łączyć z kawą. Niektóre mieszanki mogą zaszkodzić!
Co daje jedzenie słonecznika?
Słonecznik może przynieść wiele korzyści naszemu zdrowiu, ponieważ jego pestki zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich są:
- aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe,
- witaminy E, B, A oraz D,
- antyoksydanty,
- cynk,
- żelazo,
- potas,
- wapń.
Choć ziarna słonecznika są bardzo zdrowe, zalecana dzienna porcja nie powinna przekroczyć 30 g. Trzeba pamiętać, że pestki słonecznika są kaloryczne. Aby nie powodowały przybierania na wadze, należy zachować umiar w spożywaniu.
Takie są właściwości zdrowotne słonecznika - lista
Taki wpływ na organizm ma regularnie spożywanie pestek słonecznika. Oto, co nam daje jedzenie słonecznika - szczegóły w galerii:
