Biały, pomarańczowy, zielony, fioletowy – kalafior ma kilka odmian, a jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych. To warzywo gości na naszych stołach niezależnie od pory roku. Kalafior był już znany w starożytności – Rzymie i Grecji. Do Polski trafił na przełomie XVI i XVII wieku. Mówi się, że sprowadziła je do naszego kraju, jak wiele innych warzyw, królowa Bona Sforza.
Kalafior - dlaczego warto go jeść?
Kalafior doceniany jest za jego walory smakowe i dietetyczne, Jest chętnie spożywany zarówno na surowo, jak i podany na ciepło. Jego różyczki stanowią świetny dodatek do głównych dań i sałatek. To jedno z najpopularniejszych warzyw w kraju. Jego przygotowanie nie jest trudne.
Kalafior jest przede wszystkim bardzo zdrowy i niskokaloryczny. W 100 gramach kalafiora są jedynie 22 kcal. To źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika. Próżno szukać w nim tłuszczu czy cukrów.
Poznaj zalety jedzenia kalafiora w galerii – takie ma właściwości:
Jedyną wadą kalafiora jest jego ciężkostrawność. To warzywo kapustne, zatem może powodować wzdęcia i gazy. Nie za często powinny go spożywać osoby z chorą tarczycą, ponieważ kalafior utrudnia wchłanianie jodu.
