Imbir to przyprawa lecznicza znana od pokoleń. Najczęściej spożywamy go po to, aby wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym. Niewiele osób zdaje się sobie jednak sprawę, że imbir ma również wiele innych cennych właściwości zdrowotnych. Postanowiliśmy zestawić je wszystkie w tym artykule.
Sprawdź na co jeszcze, oprócz ochrony przed przeziębieniem, może pomóc imbir. Poszczególne właściwości przyprawy znajdziesz w galerii:
Jak spożywać imbir?
Świeży imbir można jeść na surowo, po uprzednim obraniu korzenia ze skórki. Należy jednak pamiętać, że dzienna dawka imbiru nie powinna przekraczać 4-5 grama. Sproszkowany imbir, który z łatwością dostaniemy w każdym markecie i sklepie osiedlowym, można wykorzystać do przyrządzenia zdrowotnej mikstury - do szklanki wody wsyp dwie łyżeczki przyprawy, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz cynamonu. Całość zagotuj. Sproszkowany imbir możesz także z powodzeniem dodawać do kawy, herbaty lub grzanego wina.
