Na przestrzeni lat 2019 – 2021 powierzchnia uprawy ziemniaka w województwie kujawsko-pomorskim zmalała z 24 506 tysięcy hektarów do 17 697 tysięcy hektarów - o 6,8 tysiąca hektarów mniej.
Tendencja spadkowa obejmuje cały kraj. Przyczyny tego zjawiska przeanalizował dr Wojciech Nowacki, prezes stowarzyszenia Polski Ziemniak i jako jedną z nich wskazuje zmniejszającą się konsumpcję tego warzywa w Polsce. - Chociaż w dalszym ciągu jesteśmy w czołówce światowej, zjadamy około 90 kg ziemniaków na osobę rocznie – podaje na portalu stowarzyszenia.
Dementuje ono, jakoby ziemniaki przyczyniały się do otyłości: - Wbrew panującej opinii, bulwy ziemniaka są niskokaloryczne i nie są tuczące. Wartość kaloryczna ziemniaka jest niska (69–85 kcal) i porównywalna z wartością energetyczną czereśni (61 kcal/100 g) lub winogron (69 kcal/100 g), a przy tym jest 4–5-krotnie niższa niż wartość energetyczna ryżu i kasz (średnio ok. 340 kcal). Bulwy ziemniaków zawierają niewiele tłuszczu (ok. 0,1 %), a ponadto mają działanie zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je najczęściej podajemy – czytamy na portalu stowarzyszenia.
Tak krok po kroku zrobisz tanią, prostą i pyszną sałatkę ziemniaczaną
Ziemniaki są źródłem błonnika, witamin: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6) i C, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, jodu, miedzi i cynku. Są też tanie i proste w obróbce. Znamy sprawdzony przepis na prostą sałatkę ziemniaczaną, złożoną tylko ze zdrowych, lokalnych i sezonowych produktów. To duża porcja, dla 10 osób. Sprawdźcie w naszej galerii.
Składniki
- 10 – 11 średnich ziemniaków
- 2 puszki czerwonej fasoli
- duża cebula (najlepiej czerwona)
- 3 średnie ogórki korniszony (mogą być małosolne, kiszone)
- pół główki czosnku
- pęczek kopru (można też dodać natkę, miętę, tymianek)
- duży jogurt naturalny
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka czarnego pieprzu
