Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tania, prosta, szybka i zdrowa! Tak krok po kroku zrobisz pyszną sałatkę ziemniaczaną

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Ziemniaki są źródłem błonnika, witamin: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6) i C, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, jodu, miedzi i cynku. Są też tanie i proste w obróbce. Znamy sprawdzony przepis na prostą sałatkę ziemniaczaną, złożoną tylko ze zdrowych, lokalnych i sezonowych produktów. To duża porcja, dla 10 osób. Sprawdźcie w naszej galerii.
Ziemniaki są źródłem błonnika, witamin: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6) i C, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, jodu, miedzi i cynku. Są też tanie i proste w obróbce. Znamy sprawdzony przepis na prostą sałatkę ziemniaczaną, złożoną tylko ze zdrowych, lokalnych i sezonowych produktów. To duża porcja, dla 10 osób. Sprawdźcie w naszej galerii. Agnieszka Romanowicz
To kompozycja zwyczajnych, polskich produktów sezonowych. Podstawą są ziemniaki, których spożycie w Polsce spada przez nieprawdziwą opinię, że tuczą. Ziemniaki warto jeść, bo zawierają wiele cennych składników i są łatwe w obróbce. Mamy dobry przepis na prostą i zdrową sałatkę ziemniaczaną. Zobaczcie w naszej galerii.

Na przestrzeni lat 2019 – 2021 powierzchnia uprawy ziemniaka w województwie kujawsko-pomorskim zmalała z 24 506 tysięcy hektarów do 17 697 tysięcy hektarów - o 6,8 tysiąca hektarów mniej.
Tendencja spadkowa obejmuje cały kraj. Przyczyny tego zjawiska przeanalizował dr Wojciech Nowacki, prezes stowarzyszenia Polski Ziemniak i jako jedną z nich wskazuje zmniejszającą się konsumpcję tego warzywa w Polsce. - Chociaż w dalszym ciągu jesteśmy w czołówce światowej, zjadamy około 90 kg ziemniaków na osobę rocznie – podaje na portalu stowarzyszenia.

Dementuje ono, jakoby ziemniaki przyczyniały się do otyłości: - Wbrew panującej opinii, bulwy ziemniaka są niskokaloryczne i nie są tuczące. Wartość kaloryczna ziemniaka jest niska (69–85 kcal) i porównywalna z wartością energetyczną czereśni (61 kcal/100 g) lub winogron (69 kcal/100 g), a przy tym jest 4–5-krotnie niższa niż wartość energetyczna ryżu i kasz (średnio ok. 340 kcal). Bulwy ziemniaków zawierają niewiele tłuszczu (ok. 0,1 %), a ponadto mają działanie zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je najczęściej podajemy – czytamy na portalu stowarzyszenia.

Tak krok po kroku zrobisz tanią, prostą i pyszną sałatkę ziemniaczaną

Ziemniaki są źródłem błonnika, witamin: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6) i C, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, jodu, miedzi i cynku. Są też tanie i proste w obróbce. Znamy sprawdzony przepis na prostą sałatkę ziemniaczaną, złożoną tylko ze zdrowych, lokalnych i sezonowych produktów. To duża porcja, dla 10 osób. Sprawdźcie w naszej galerii.

Składniki

  • 10 – 11 średnich ziemniaków
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • duża cebula (najlepiej czerwona)
  • 3 średnie ogórki korniszony (mogą być małosolne, kiszone)
  • pół główki czosnku
  • pęczek kopru (można też dodać natkę, miętę, tymianek)
  • duży jogurt naturalny
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska