W ramach „Barw lata – darów jesieni”, rolniczej imprezy w Minikowie, wybierano najlepszą potrawę regionalną z ziemniaka.
- Propozycje były różnorodne, pojawił się nawet marcepan zrobiony z ziemniaków z dodatkiem kaszy manny i migdałowego aromatu – opowiada Magdalena Kulus, specjalista ds. przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
- I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Pturek za bambrzok (placek pieczony z ziemniaków tartych)
- II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Kobiety Rządzą za garnuszek babuni (ziemniaki zapiekane ze śmietaną cebulą i boczkiem)
- III miejsce zajęło Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za knedle ze śliwkami
- Wyróżnienia otrzymały:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Królikowie za placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną
- Koło Gospodyń Wiejskich Wolwark „Koło jak marzenie” za kluchy z kapustą
- Marlena Bałka za babeczki ziemniaczane
Równolegle wybierano najlepszą odmianę ziemniaka. Tu mógł wypowiedzieć się każdy, kto miał na to ochotę. Na bieżąco rozdawano różne odmiany ziemniaków z parownika, a potem każdy głosował na ulubioną.
- Pierwsze miejsce zajęła Corinna, a drugie Queen Anne, ale wynik był bardzo wyrównany: 53 do 52 – informuje Marek Radzimierski, główny specjalista ds. zbóż w KPODR Minikowo.
Corinna to odmiana bardzo wczesna, typu B. Bulwy mają owalny kształt, bardzo płytkie oczka i gładką skórkę. Miąższ jest jasnożółty do żółtego. Queen Anne również jest typu B, owalna, o gładkiej, jasnożółtej skórce i płytkich oczkach, i ma żółty miąższ.
