https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tawerna Dominikańska po Kuchennych Rewolucjach [zmiany]

JJ
Tawerna Dominikańska po Kuchennych Rewolucjach [zmiany]
Tawerna Dominikańska po Kuchennych Rewolucjach [zmiany] Jaroslaw Solomacha
Kolejna restauracja, którą odwiedziła Magda Gessler była Tawerna Dominikańska w Gdańsku. Restauracja mieszcząca się w starej części Gdańska serwuje głównie ryby i potrawy kuchni staropolskiej.

Tawerna Dominikańska znajduje się przy Żurawiu w starej części Gdańska.

Wcześniej były tu słynne dancingi. Niedawno właściciele postanowili to miejsce przemienić w restaurację. Niestety, nie znając się na gastronomi, stworzyli lokal z pozoru ekskluzywny, który jest poplątaniem różnych stylów tawernianego, biesiadnego i dancingowego. Barwny jest tutaj również personel. Na sali wygadani kelnerzy w białych koszulach i muszkach, a w kuchni pewny siebie kucharz Maciek. Niestety nie radzi on sobie z organizacją pracy. Gdy ma zamówienia na więcej niż trzy stoliki, wydaje danie drugie przed zupą, albo w ogóle zapomina realizować konkretne pozycje. Ma też swoją ciekawą teorię - każde danie dopiero wtedy jest dobre, kiedy się uleży i to kilka dni. Właściciele Tawerny, Agnieszka i Irek liczą na pomoc Magdy Gessler. Nie wiedzą bowiem, co zrobić z Maćkiem, którego bardzo lubią. Z drugiej strony jednak wiedzą, że aby obsłużyć więcej niż trzy stoliki, w kuchni potrzebna jest większa dyscyplina. A teraz króluje tutaj chaos, brud i golonka na ... dziko - czytamy zapowiedz odcinka.

Tawerna Dominikańska po Kuchennych Rewolucjach [zmiany]

Na stronie restauracji przeczytamy, ze lokal oferuje wykwintną kuchnię, serdeczną atmosferę i wyśmienitą obsługę. W kameralnych wnętrzach, przy nastrojowej muzyce można skosztować znakomitych potraw kuchni staropolskiej.

Co znajduje się w menu Tawerny Dominikańskiej po Kuchennych Rewolucjach

  • śledź w oleju z jabłkiem
  • tatar z łososia bałtyckiego
  • pikantna zupa rybna
  • bałtycki dorsz w porach i pomidorach
  • chrusty śledziowe smażone na smalcu
  • bałtycki łosoś zapiekany w porach
  • polędwica z jelenia w sosie borowikowym

Reżyserka „Kuchennych rewolucji” o Magdzie Gessler: To zderzenie z wulkanem energetycznym

źródło: Agencja TVN/x-news

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska