Tawerna Dominikańska znajduje się przy Żurawiu w starej części Gdańska.
Wcześniej były tu słynne dancingi. Niedawno właściciele postanowili to miejsce przemienić w restaurację. Niestety, nie znając się na gastronomi, stworzyli lokal z pozoru ekskluzywny, który jest poplątaniem różnych stylów tawernianego, biesiadnego i dancingowego. Barwny jest tutaj również personel. Na sali wygadani kelnerzy w białych koszulach i muszkach, a w kuchni pewny siebie kucharz Maciek. Niestety nie radzi on sobie z organizacją pracy. Gdy ma zamówienia na więcej niż trzy stoliki, wydaje danie drugie przed zupą, albo w ogóle zapomina realizować konkretne pozycje. Ma też swoją ciekawą teorię - każde danie dopiero wtedy jest dobre, kiedy się uleży i to kilka dni. Właściciele Tawerny, Agnieszka i Irek liczą na pomoc Magdy Gessler. Nie wiedzą bowiem, co zrobić z Maćkiem, którego bardzo lubią. Z drugiej strony jednak wiedzą, że aby obsłużyć więcej niż trzy stoliki, w kuchni potrzebna jest większa dyscyplina. A teraz króluje tutaj chaos, brud i golonka na ... dziko - czytamy zapowiedz odcinka.
Tawerna Dominikańska po Kuchennych Rewolucjach [zmiany]
Na stronie restauracji przeczytamy, ze lokal oferuje wykwintną kuchnię, serdeczną atmosferę i wyśmienitą obsługę. W kameralnych wnętrzach, przy nastrojowej muzyce można skosztować znakomitych potraw kuchni staropolskiej.
Co znajduje się w menu Tawerny Dominikańskiej po Kuchennych Rewolucjach
- śledź w oleju z jabłkiem
- tatar z łososia bałtyckiego
- pikantna zupa rybna
- bałtycki dorsz w porach i pomidorach
- chrusty śledziowe smażone na smalcu
- bałtycki łosoś zapiekany w porach
- polędwica z jelenia w sosie borowikowym
Reżyserka „Kuchennych rewolucji” o Magdzie Gessler: To zderzenie z wulkanem energetycznym
źródło: Agencja TVN/x-news