Wzrok to bardzo ważny zmysł, który działa na odległość. Za pomocą wzroku odbieramy ponad 80 procent informacji o otaczającym nas świecie.
W przypadku wzroku wyróżniamy wady:
- krótkowzroczność
- nadwzroczność
- starczowzroczność
- astygmatyzm
- ślepota barw
- zez
- zaćma
- jaskra
- ślepota
Do najczęstszych przyczyn pogarszania się wzroku należy długotrwałe patrzenie w monitor komputera i praca w pomieszczeniu o złym oświetleniu. Wzrok pogarsza się również z wiekiem.
Koniecznie zobacz:Jeśli masz kłopoty z pamięcią - nie jedz tych produktów. Seniorzy i uczniowie powinni ich unikać
Prezbiopia czyli starczowzroczność to proces zupełnie naturalny, który wraz z wiekiem dotyka wszystkich ludzi.
Mniej więcej w wieku 40-45 lat, niezależnie od wcześniej zdiagnozowanych wad, wzrok człowieka po prostu zaczyna się pogarszać.
Pogorszenia widzenia to wynik starzenia się organizmu i wiotczenia mięśni, które regulują także akomodację oka, czyli jego zdolność dostosowywania do widzenia rzeczy w różnej odległości.
Tych produktów lepiej unikać, kiedy mamy problemy ze wzrokiem
Należy zwrócić większą uwagę na dbałość o narząd wzroku. Dobrą praktyką jest regularne badanie swojego wzroku u specjalisty. W poniższej galerii sprawdźcie, jakie produkty lepiej wyeliminować z diety, kiedy mamy problemy z oczami:
