Różnorodność smaków i ich piękny zapach sprawiają, że są składnikami wielu popularnych potrawach i produktów. Najczęściej spożywa się je na surowo, jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatek czy kanapek, wykorzystywane są także do produkcji sosów, przecierów, ketchupu, passat czy soków.
Ten prosty trick pomoże ci wybrać najlepsze pomidory w sklepie
Pomidory powinny mieć piękny czerwony kolor i być jędrne (nie twarde jak kamień!). Warto je również powąchać - słodki, dojrzały pomidor będzie miał przyjemny, słodkawy zapach. Jeśli miejsce po szypułce pachnie nawozem - lepiej zrezygnuj z zakupu.
Pomidory na gałązce po zakupie dłużej zachowają świeżość, ale mogą nie być tak słodkie jak te sprzedawane już bez gałązki.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory - lista
Łącząc pomidory z ogórkiem pozbawia się je witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe. Natomiast połączenie pomidora z białym twarogiem może być szkodliwe. Na co jeszcze uważać? A jakie pozytywne właściwości mają pomidory dla naszego organizmu? Czytaj szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
współpraca: Kazimier Król
