TŁUSTY CZWARTEK 2018 - PRZEPIS NA FAWORKI
Faworki i pączki to dwa przysmaki, których nie może zabraknąć pod ręką w tłusty czwartek, który w tym roku wypada 8 lutego.
Niezależnie od nazwy (faworki, chrust, chruściki czy jaworki), przysmak ten jest znany w całej Polsce. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przepis na faworki przyda się przede wszystkim w tłusty czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche.
PRZEPIS NA FAWORKI - TŁUSTY CZWARTEK 2018
Składniki:
200 g mąki pszennej
3 żółtka
szczypta soli
4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
1 łyżka spirytusu
tłuszcz do smażenia: około 500-600g (najlepiej smalec)
cukier puder do posypania
PRZEPIS NA FAWORKI - TŁUSTY CZWARTEK 2018
Wykonanie
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli, proszek i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste, można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany (ciasto na faworki powinno mieć gęstość ciasta na kluski).
Ciasto na faworki partiami bardzo cienko rozwałkować. Starać się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta wycinać radełkiem lub nożem prostokąty o wymiarach około 3x15 cm. Środek każdego prostokąta naciąć na długość około 5-6 cm i jedną końcówkę ciasta przewinąć przez środek.
Tłuszcz rozgrzać w rondelku. Jest dobrze nagrzany, jeśli wrzucony kawałeczek ciasta szybko się zarumieni i wypłynie. Faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Układać na papierowych ręcznikach. Gotowe faworki oprószyć cukrem pudrem.
Tłusty Czwartek 2018 - informacje, porady, zdjęcia
Ile kalorii ma pączek, a ile faworek?
Jedzenie pączków na czas [wideo, zdjęcia]
Faworki. Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził przepis idealny. Jak zrobić różę z faworków?
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news