Tłusty Czwartek 2021. Zobacz gdzie w Golubiu-Dobrzyniu kupisz pączki. Mamy zdjęcia jak pączki powstają w Cukierni Małgosia

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Tak powstają pączki w Cukierni Małgosia w Golubiu-Dobrzyniu
Tak powstają pączki w Cukierni Małgosia w Golubiu-Dobrzyniu Fot. Cukiernia Małgosia
Pamiętacie, że 11 lutego jest Tłusty Czwartek? Nasi internauci zapytani gdzie są najlepsze pączki w Golubiu-Dobrzyniu, byli jednomyślni. Wszyscy wskazali jedyny w mieście zakład cukierniczy – Cukiernię Małgosia państwa Borysów. Cukiernia pokazała jak wygląda pieczenie pączków. Zobaczcie zdjęcia. Biblioteka natomiast podaje sprawdzony przepis na domowe pączki.

Zobacz wideo: Podatek cukrowy dobija polskich producentów

Gdzie kupimy pączki na Tłusty Czwartek w Golubiu-Dobrzyniu?

Cukiernia Małgosia ma trzy sklepy w Golubiu-Dobrzyniu, w których kupimy pączki na Tłusty Czwartek 2021:

  • Rynek 10
  • Plac Tysiąclecia 16
  • Konopnickiej (róg z ul. Pod Arkadami)

W naszej galerii zobaczysz jak powstają pączki w Cukierni Małgosia

W Golubiu-Dobrzyniu pączki powstają także w Piekarni Miejskiej Spółdzielni Zaopatrzenia i Zbytu. Nie ma ona już własnych sklepów, ale zaopatruje sporo małych spożywczaków.

Pączki w Golubiu-Dobrzyniu można także kupić w dwóch sklepach rypińskiej cukierni Pati:

  • Kościuszki 11
  • Konopnickiej (pasaż)

Pączki oferuje cukiernia Piotra Malinowskiego z Rypina

  • Nowa 8e
Trwa głosowanie...

Czy wciąż przestrzegasz reżimu sanitarnego?

Znacie inne miejsca gdzie kupimy pączki? Z jakim nadzieniem najbardziej lubicie?

Komentujcie na Facebooku

Miejska i Powiatowa Biblioteka w Golubiu-Dobrzyniu przygotowała niespodziankę dla Czytelników. Pierwsi odwiedzający placówkę w Tłusty Czwartek otrzymają słodkości. Biblioteka podała także przepis na najlepsze pączki na świecie, z książki Małgorzaty Caprari „Kuchnia polska: 1500 przepisów”.

Pączki tradycyjne - przepis

Składniki na pączki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 porcja drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy lub szczypta mielonego cynamonu
  • konfitury lub dżem do nadziewania
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

Sposób przyrządzenia: żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę ze szczyptą soli, stopiony tłuszcz i drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Natłuszczonymi rękami odrywać kawałki wyrośniętego ciasta, formować placuszki i kłaść na nich po łyżce konfitur, a następnie formować niewielkie okrągłe pączki. Gotowe pączki ułożyć na wysypanej mąką stolnicy i pozostawić na pół godziny, aby wyrosły. Smażyć na złoty kolor z obu stron w głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu. Odsączyć z tłuszczu najlepiej na papierowych ręcznikach i przez sitko posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Życzymy smacznego !!!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie