W Tucholi promocja książki kucharskiej Anny Balcerzak
Autorka książki jest uznana mistrzynią kulinarną. Prezentuje kuchnię kaszubską i myśliwską. Na promocji Anna Balcerzak opowiedziała tucholanom o historii powstania książki kucharskiej.Sama autorka nie lubi mówić o sobie, ale gotowała od zawsze. Brała udział w licznych konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym i nie tylko. Gotowała na weselach i na przyjęcia. Pracowała także kilkanaście lat w restauracji w Berlinie. Zaczęła kombinować ze smakami. Łączyła współczesne i tradycyjne. Tam pracowała przez dziesięć lat. Po przyjeździe do kraju zaczęły się jej kłopoty ze zdrowiem. Pokonała chorobę i przeszła metamorfozę. Stwierdziła, że chce zrobić coś dla innych i zostawić po sobie jakiś ślad. Przekazać swoje przepisy szerszemu gronu. Narodził się jej w głowie pomysł napisania książki. Zaczęła spisywać przepisy. W lipcu zeszłego roku w Brzeźnie Szlacheckim była promocja jej książki. Wywarła ona spore wrażenie. Od razu sprzedała się w 3 tys. egzemplarzy. Pani Annie bardzo zależy, żeby podzielić się przepisami. Dochód ze sprzedaży przeznacza na cele charytatywne w podzięce za odzyskane zdrowie.
Przepisy w tej książce są sprawdzone przez autorkę, a do potraw stosuje składniki proste i nie używa konserwantów i polepszaczy.
Przepisy są ułożone tematycznie, są też bardzo praktyczne porady. Z tej książki może śmiało skorzystać mistrz kucharski i laik.
Książka jest ładnie wydana, w sztywnej okładce i warto ja mieć na swojej półce. Spotkanie organizowali - tucholski oddział Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego oraz starosta. Promocję uświetnił występ sygnalistów "Jenot", którzy zagrali na rogach myśliwskich. W imieniu starostwa autorce podziękowała Małgorzata Oller, przewodnicząca rady powiatu. Mistrzyni kulinarna przygotowała na spotkanie degustację potraw.
Czytaj e-wydanie »