Marchew jest doskonale znana każdemu z nas. Od kilkuset lat wykorzystywana jest w naszej kuchni, przybierając nierzadko naprawdę zaskakujące formy. To niewielkie pomarańczowe warzywo posiada niewielkie wymagania, a co za tym idzie, jego cena jest na każdą kieszeń. Nic więc dziwnego, że Polacy rozkochali się w marchewce i nie wyobrażają sobie tradycyjnej kuchni bez jej udziału.
W przypadku tego soczystego warzywa, możliwości jego padania jest naprawdę sporo. Marchew możemy jeść bowiem na surowo, gotowaną, smażoną, czy też w sałatce. Tylko od nas zależy, która forma nam smakuje najbardziej. Jakby jednak nie było, w każdej formie marchew to źródło wielu cennych witamin, jak chociażby:
- Wiatmina A,
- Wiatmina E,
- Wiatmina K,
- Wiatmina C,
- Wiatmina H,
- czy wiatmina B.
Takie właściwości ma marchew - zobacz listę
Nic więc dziwnego, że jedząc marchew, jesteśmy w stanie zaobserwować u siebie wiele pozytywnych zmian. Ma ona bowiem doskonały wpływ na nasz organizm, przy czym warto pamiętać, że są sytuacje, kiedy naprawdę może zaszkodzić. Jesteś ciekaw, jakie skutki niesie za sobą spożywanie marchwi? Szczegóły znajdziesz w poniższej galerii.
