Tłuszcze, obok węglowodanów i białka, są podstawowym składnikiem odżywczym, potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak ich nadmierna ilość w diecie, zwłaszcza tłuszczy nasyconych i trans, może prowadzić do wielu chorób. Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mięso, masło, ser czy śmietana, a tłuszcze trans są często obecne w przetworzonej żywności: fast foodach, słodycze czy daniach gotowych.
To dzieje się z organizmem przez nadmiar tłuszczu w diecie
Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczu to jeden z najczęstszych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy cukrzycy. Dlatego warto zastanowić się nad ograniczeniem spożywania tłuszczu w codziennej diecie. Jakie jeszcze są negatywne skutki spożywania tłuszczu w nadmiarze? Sprawdź w galerii!
