https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To zrób już teraz aby tegoroczna śliwka obrodziła w zdrowe i smaczne owoce. Oto kilka trików

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Śliwki to owoc, po który chętnie sięgamy latem. Największym uznaniem cieszą się nasze rodzime odmiany. Sezon na polskie śliwki zaczyna się pod koniec lipca i trwa do października. Wówczas śliwki są najsłodsze i najsmaczniejsze, ale także mają najwięcej pozytywnych właściwości. Zobacz, jak zadbać o drzewka śliwkowe już teraz.

Śliwki to jedne z najbardziej lubianych owoców przez Polaków. Owoce te często goszczą na naszych stołach i są ważnym składnikiem na świątecznym stole, w kompocie z suszu. Śliwki idealnie pasują także do ciasta drożdżowego, a powidła śliwkowe są nawet popularniejsze niż dżemy.

Śliwki są źródłem błonnika, który bardzo dobrze wpływa na układ trawienny. Śliwki mają również witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E, dzięki czemu wykazują wysokie właściwości antyoksydacyjne. Są bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo.

Śliwki to jeden z najpopularniejszych jesiennych owoców. Są aromatyczne i smacznie. Po sezonie warto sięgać o suszone śliwki, które są bogate w błonnik i dobrze wpływają na układ pokarmowy. Często sięga się po śliwki przy problemach trawiennych.

To zrób, aby śliwka owocowała

W galerii poniżej znajdziecie przydatne triki, aby tegoroczna śliwka obrodziła pysznymi i słodkimi owocami:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska