Tych potraw lepiej nie rób na grillu. Oto produkty, których nie wolno grillować [lista]

Kamila Pochowska
Kamila Pochowska
Podobno z grilla wszystko smakuje lepiej! Możliwe, jednak nie wszystkim potrawom służy obróbka w wysokich temperaturach. Niektóre z nich mogą tracić na smaku i wartościach, a także mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co można grillować a czego nie? Szczegóły na następnych slajdach >>>
Podobno z grilla wszystko smakuje lepiej! Możliwe, jednak nie wszystkim potrawom służy obróbka w wysokich temperaturach. Niektóre z nich mogą tracić na smaku i wartościach, a także mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co można grillować a czego nie? Szczegóły na następnych slajdach >>>Luis Quintero/Pexels
Udostępnij:
Polacy uwielbiają grillować! Pogoda na razie nas rozpieszcza, przez co coraz częściej stawiamy na relaks w ogrodzie. Zastanawiałeś się kiedyś, czy wszystkie produkty można grillować? Otóż nie! Istnieje grupa produktów, którym znacznie nie służy obróbka w wysokich temperaturach! Sprawdź w naszej galerii, które produkty nie nadają się do grillowania.

Te potrawy nie nadają się do grillowania. Im nie służy wysoka temperatura

Polacy uwielbiają grillować, szczególnie latem. Podobno z grilla wszystko smakuje lepiej! Możliwe, jednak nie wszystkim potrawom służy obróbka w wysokich temperaturach. Niektóre z nich mogą tracić na smaku i wartościach, a także mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co można grillować a czego nie? Szczegóły w naszej galerii!

Czy grillowane potrawy są zdrowsze?
Jak to jest z potrawami z grilla? Czy faktycznie są zdrowe? Zdania dietetyków na ten temat są podzielone. Podczas grillowania mięsa dochodzi do wytwarzania niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków. Mowa o PAH HCA, które są związkami rakotwórczymi. Pamiętajmy jednak, że wszystko jest dla ludzi, a zjedzenie grilla w wakacji z pewnością nie zagrozi twojemu życiu i zdrowiu.

Grillując potrawy nie unikniemy wpływu wysokich temperatur na nie. Nie oznacza to, że potrawy z grilla nie mogą być zdrowe. Pieczone przez krótki czas i nie bezpośrednio nad ogniem są bezpieczne dla naszego zdrowia.

Pamiętajmy o higienie! Grilla należy dokładnie mycia po każdym użyciu. Szczególnie powinniśmy przyłożyć się do stanu czystości rusztu. W końcu to na nim układamy jedzenie!

Grillowanie to również zalecana forma przygotowywania żywności dla osób, które się odchudzają. Dietetycy szczególnie zalecają grillować warzywa i ryby, które są sprzymierzeńcami w walce z nadprogramowymi kilogramami. Przygotowane zgodnie z zaleceniami pomogą w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Barszcz ukraiński został zderusyfikowany

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie