Organizatorem konkursu kulinarnego w powiecie nakielskim jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. W tym roku rzucono wyzwanie pasjonatom kuchni po raz piętnasty.
Stoły pełne pyszności
Blisko 60 zgłoszonych specjałów oceniało jury pod przewodnictwem eksperta kulinarnego Izabeli Chudzyńskiej. Do gremium tego organizatorzy zaprosili także Annę Sergott z Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle oraz Emilię Fohs z ośrodka doradztwa rolniczego w Minikowie.
W kategorii: potrawy mięsne pierwszym miejscem nagrodzono faszerowaną kaczkę przygotowaną przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ślesinie. Druga nagroda w tej kategorii przypadła gospodyniom z Gumnowic za klopsiki w sosie koperkowym. Jury doceniło też umiejętności kulinarne strażaków z OSP Górki Zagajne. Dla nich trzecia nagroda za pasztet wieprzowy. Wyróżnienie dla sołectwa Ślesin za potrawkę z kury z ryżem, marchewką i groszkiem.
Smakiem Krajny i Pałuk w kategorii potrawy jarskie zostały łazanki w kapuście według przepisu pań z KGW Izabela. Nagrodzono także ziemniaki z gzikiem, propozycję KGW Wieszki (drugie miejsce) oraz pierogi z zieloną soczewicą zgłoszone do konkursu przez Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet w Górkach Zagajnych. Wśród zup wygrały gospodynie z Wieszek za zaklepusy.
Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]
Jurorom smakował także rosół rumiany z gołębia przygotowany na konkurs przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Olszewki i Lubaszcza (drugie miejsce) oraz warszawskie flaki z pulpetami, propozycja KGW Suchary. Wyróżnienie przypadło paniom ze Stowarzyszenia Razem dla Wsi Żurawia-Włodzimierzewo, które ugotowały kiszczonkę.
Oceniono także ciasta i desery. W tej kategorii smakiem Krajny i Pałuk został dżem z czarnej porzeczki na surowo przyrządzony przez panie z KGW Krukówko. Nagroda druga dla gospodyń ze Ślesina za gruszki karmelizowane w kremie, a trzecia dla KGW Występ za kruchy placek z rabarbarem. Wyróżnienia dwa, dla KGW Gumnowice za makowiec i dla Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia kobiet Koło w Górkach Zagajnych za napoleonkę.
Legumina z czasów niepodległości
Jury wybrało także potrawę najbardziej charakterystyczną dla czasów odzyskiwania przez Polskę niepodległości. Wybór padł na leguminę zgłoszoną do konkurs przez sołectwo Ślesin.
Sztab biało-czerwonych rozpracowuje mundialowych przeciwników: