W porównaniu z zeszłym rokiem, o 10,4% podskoczyły ceny żywności na świecie. Co podrożało najbardziej?
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Jak dowiadujemy się z ostatniego raportu FAMMU/FAPA, ceny rosły systematycznie od początku tego roku. Nieznaczny spadek odnotowano jedynie w lipcu i w listopadzie.
Według listopadowych danych, aż o 8,9% spadły globalne ceny cukru. Nieznacznie w dół poszły zboża (-0,6%) oraz mięso (-0,2%). Co podrożało? Oleje roślinne (4,5%) oraz ponownie artykuły mleczarskie (1,9%). Przyjrzyjmy się dokładnie sektorowi mięsnemu. Spadły ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała zaś wołowina. Generalnie ceny mięsa w listopadzie były o 4,5% wyższe niż rok temu. Zboża? Po październikowym wzroście, listopadowe ceny poszły w dół - były o 7,9% niższe niż przed rokiem. Powodami zniżki były umocnienie dolara i obfita podaż ziarna w skali globu.