https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Więcej upraw słonecznika w regionie - więcej słonecznikowego miodu. Jest dobry na serce

Agnieszka Romanowicz
- To pewnie zależy od odmiany słonecznika, jak w przypadku rzepaku, ale w powiecie świeckim, dokładnie w Gawrońcu, słonecznik nektarował tak obficie, że ramki były nabite miodem jak deski – mówi Sławomir Wnuk, pszczelarz z Lniana w powiecie świeckim.
- To pewnie zależy od odmiany słonecznika, jak w przypadku rzepaku, ale w powiecie świeckim, dokładnie w Gawrońcu, słonecznik nektarował tak obficie, że ramki były nabite miodem jak deski – mówi Sławomir Wnuk, pszczelarz z Lniana w powiecie świeckim. Pixabay
W 2022 roku wielkość upraw słonecznika w naszym regionie wzrosła czterokrotnie w stosunku do roku poprzedniego. W ślad za tym wzrosła produkcja miodu słonecznikowego. Ma lekko kwaskowaty smak i jest zalecany osobom z chorobami układu krążenia.

W 2022 roku w województwie kujawsko-pomorskim uprawia się 5 667,82 hektarów słonecznika. Największe areały są powiecie świeckim - 1 028,05 ha - zwłaszcza w gminach Bukowiec (328,03 ha) i Świekatowo (231,95 ha), a także w gminie Boniewo w powiecie włocławskim – 209,41 ha. W 2021 roku uprawy słonecznika w naszym regionie zajmowały 1 303,04 ha, a w 2020 r. – 444,32 ha.

Rosnąca popularność słonecznika to gratka dla pszczelarzy, gdyż jego kwitnienie przypada po przekwitnięciu lip, co na wielu obszarach naszego województwa rozpoczynało tzw. pustynię pyłkową. Dzięki licznym słonecznikom, w tym sezonie pszczoły mogą uzupełniać zapasy bez przerwy.

- Miodu słonecznikowego będzie w tym roku znacznie więcej niż w poprzednich – mówi Jacek Paul, prezes Pomorsko-Kujawskiego Związku Pszczelarskiego w Bydgoszczy. - Słonecznik zaskoczył w tym roku. Na dniach mój syn będzie jeszcze wirować miód słonecznikowy, chociaż się go już nie spodziewaliśmy

- To pewnie zależy od odmiany słonecznika, jak w przypadku rzepaku, ale w powiecie świeckim, dokładnie w Gawrońcu, słonecznik nektarował tak obficie, że ramki były nabite miodem jak deski – mówi Sławomir Wnuk, pszczelarz z Lniana w powiecie świeckim. - Liczę, że rolnicy będą zadowoleni z tegorocznych zbiorów i w przyszłym roku znowu będzie dużo upraw słonecznika w naszym regionie.

Miód słonecznikowy jest żółty, ma lekko kwaskowaty smak i szczególnie zaleca się go osobom z chorobami układu krążenia. Dietetycy.org.pl, specjalistyczny portal dla dietetyków wyjaśnia, że miód „powoduje nasilenie skurczów mięśnia sercowego oraz bardziej efektywne ukrwienie naczyń wieńcowych w porównaniu z glukozą, fruktozą i cukrem inwertowanym. Ponadto przyczynia się do spadku stężenia cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, cholesterolu LDL, a także zwiększenia poziomu cholesterolu HDL. W przypadku choroby niedokrwiennej serca stosowany regularnie miód zatrzymuje postęp miażdżycy, redukuje lub w pełni usuwa przypadłości związane z dusznicą bolesną, jak również obniża toksyczny wpływ digitoksyny na ludzki organizm.”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska