https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna śmietankowa babka

Reklama
Wideo
od 16 lat

Produkty:

  • mąka pszenna - 300 g
  • cukier - 250 g
  • twaróg - 250 g , mielony (KeSem)
  • masło - 200 g
  • jajko - 4 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • aromat śmietankowy- kilka kropel
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier puder i sok z cytryny - do przygotowania lukru

Wykonanie:

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką.

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło, twaróg, sól, ekstrakt śmietankowy, całość zmiksuj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do ciasta.

Przełóż do foremki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 1 godzinę, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty.

Ostudzoną babkę ozdób lukrem, przechowuj szczelnie owiniętą np. folią aluminiową.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska