Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włocławska mleczarnia stanęła na nogi

Redakcja
Sławomir Górzyński obsługuje zautomatyzowaną linię do produkcji twarogu. Miesięcznie wytwarzają 150 ton twarogu.
Sławomir Górzyński obsługuje zautomatyzowaną linię do produkcji twarogu. Miesięcznie wytwarzają 150 ton twarogu. Andrzej Galczak
Włocławska mleczarnia, po wcześniejszych problemach, stanęła na nogi. Teraz wspomaga swoich dostawców, a jej wyroby zdobywają nagrody.

Kujawska Spółdzielnia Mleczarska swoimi korzeniami sięga 1935 r. Kilka lat temu miała jednak poważne problemy na rynku zdominowanym przez mleczarskich gigantów. Dzisiaj mocno stoi na nogach. Jej pozycja rośnie, czego świadectwem mogą być zdobywane nagrody i wyróżnienia. Kredyty zostały spłacone, a firma jest na plusie. Rolnicy w wielu sytuacjach mogą też liczyć na pomoc spółdzielni.

Problemów jednak nie brakuje, bo konkurencja jest duża. W obecnej sytuacji najwięcej zyskują firmy produkujące mleko w proszku i żółte sery. Natomiast włocławski KeSeM zajmuje się produkcją tzw. galanterii. Te wyroby, pomimo mniejszych zysków, pozwalają jednak zachować stabilność, co jest niezwykle ważne dla dostawców.

KeSeM jest tegorocznym zwycięzcą konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” za twaróg śmietankowy z Kujaw i ziemi dobrzyńskiej, który został również uhonorowany znakiem „Jakość Tradycja” przyznawanym za produkty żywnościowe wysokiej jakości, nie zawierające komponentów GMO. W ostatnich dniach firma nagrodzona została na XXV Targach Mleczarskich Mleko-Expo 2016. Tym razem wyróżnione zostały twarogi Klinek oraz Śmietankowy.

Dobry produkt końcowy w dużej mierze zależy od surowca, a mleko pochodzi od dostawców z okolic Włocławka mających swoje gospodarstwa w promieniu ok. 50 km.

W Czarny Piątek zaatakują promocjami. Uważaj!

- Ostatnie lata dowiodły, że na rynku jest miejsce nie tylko dla wielkich producentów, ale i tych mniejszych, jak nasza spółdzielnia - mówi Jadwiga Gapińska, zastępca prezesa. - Produkujemy bez konserwantów, barwników i polepszaczy. Klienci to doceniają. Wyroby trafiają nie tylko na sklepowe półki naszego regionu, ale i do północnych województw i na Mazowsze.

KeSeM zatrudnia 125 osób, wszystkie na stałych umowach. Mleko dostarcza ok. 400. producentów. W skali roku jest to blisko 25 mln litrów. Największą część produkcji stanowią twarogi, których co miesiąc wyjeżdża do sklepów ok. 150 ton.

INFO Z POLSKI odc.11 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska