Oregano – uniwersalna przyprawa
Oregano, zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, jest szeroko wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej. To niezbędny dodatek do sosu na pizzę, greckich sałatek, spaghetti, marynowanych mięs, a nawet do zup. Oregano dobrze komponuje się z białymi serami, pomidorami, oliwkami, a także z innymi ziołami – bazylią czy tymiankiem. Jego wyrazisty smak wzbogaci każdą potrawę, ale jej nie zdominuje.
Oregano – witaminy i minerały
Oregano, mimo niewielkich rozmiarów, zawiera w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów. Są to witaminy z grupy B, wapń, witaminy A i E, cynk, magnez, żelazo, czy potas. Oregano zawiera również błonnik pokarmowy, garbniki, fitosterole oraz olejki eteryczne, wykorzystywane w aromaterapii.
Warto zaznaczyć, że oregano może być spożywane w różnych formach – jadalne są świeże listki, w sklepach znajdziemy je w wersji suszonej i zmielonej, także olej z dodatkiem tej przyprawy będzie miał korzystne właściwości zdrowotne.
Właściwości zdrowotne oregano
Oregano to nie tylko idealny dodatek do dań kuchni włoskiej czy greckiej, ale także naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Kto powinien włączyć go do swojej diety? Zobacz nasz poradnik w galerii zdjęć!