https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wspomaga leczenie biegunek, przeziębienia, a nawet raka. Czy wiesz, jaka to przyprawa?

Wideo
od 16 lat
Oregano to bardzo aromatyczna przyprawa, którą można dostać w każdym sklepie. Czy wiedziałeś jednak, że posiada ona szereg właściwości prozdrowotnych? Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, kto powinien codziennie dodawać oregano do swoich potraw!

Oregano – uniwersalna przyprawa

Oregano, zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, jest szeroko wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej. To niezbędny dodatek do sosu na pizzę, greckich sałatek, spaghetti, marynowanych mięs, a nawet do zup. Oregano dobrze komponuje się z białymi serami, pomidorami, oliwkami, a także z innymi ziołami – bazylią czy tymiankiem. Jego wyrazisty smak wzbogaci każdą potrawę, ale jej nie zdominuje.

Oregano – witaminy i minerały

Oregano, mimo niewielkich rozmiarów, zawiera w sobie mnóstwo cennych witamin i minerałów. Są to witaminy z grupy B, wapń, witaminy A i E, cynk, magnez, żelazo, czy potas. Oregano zawiera również błonnik pokarmowy, garbniki, fitosterole oraz olejki eteryczne, wykorzystywane w aromaterapii.

Warto zaznaczyć, że oregano może być spożywane w różnych formach – jadalne są świeże listki, w sklepach znajdziemy je w wersji suszonej i zmielonej, także olej z dodatkiem tej przyprawy będzie miał korzystne właściwości zdrowotne.

Właściwości zdrowotne oregano

Oregano to nie tylko idealny dodatek do dań kuchni włoskiej czy greckiej, ale także naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Kto powinien włączyć go do swojej diety? Zobacz nasz poradnik w galerii zdjęć!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska