Początek września mamy ciepły i pogodny. Ale jesienny chłód może nas zaskoczyć. Kilka zimnych nocy może spowodować szybkie wychłodzenie budynków, a niejeden z nas stwierdzi, że czas na rozruch ogrzewania. Zanim jednak sezon rozpocznie się, warto zadbać o kontrolę komina. To nasz obowiązek.
- Komin będący bardzo istotnym elementem budynku, chociaż zajmującym tylko niewielką jego powierzchnię, może też być niezwykle groźny - przestrzega Marcin Ziombski, prezes Krajowej Izby Kominiarzy. - Szczególnie w przypadku pożaru sadzy w nieczyszczonym, źle eksploatowanym kominie. Temperatura palącej się sadzy przekracza wówczas nawet 1000 stopni Celsjusza! A taki stan jest wielkim zagrożeniem dla mieszkańców.
W roku 2017 Państwowa Straż Pożarna odnotowała 15,2 tys. pożarów od urządzeń ogrzewczych na paliwa stałe, 243 pożary od urządzeń na paliwa ciekłe i 547 pożarów od urządzeń na paliwa gazowe.
Pożary to jedno, drugim wielkim zagrożeniem jest czad, czyli zatrucie tlenkiem węgla. Z danych PSP wynika, że w poprzednim sezonie doszło do 4 343 zdarzeń związanych z tlenkiem węgla, w tym 2651 osób poszkodowanych i 71 ofiar śmiertelnych.
Prezes kominiarskiej izby tłumaczy: - Kominy: instalację dymową, spalinową oraz wentylacyjną należy poddawać okresowej kontroli oraz czyszczeniu przez uprawnionego kominiarza. Profesjonalna kontrola kominiarska to nie tylko formalność, lecz główna zasada bezpieczeństwa, zapobiega zaczadzeniom, pożarom, spełniając jeden z podstawowych warunków ubezpieczenia domu.
"zarządca budynku jest zobowiązany co najmniej 1 raz w roku zlecić przeprowadzenie kontroli okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) osobie posiadającej odpowiednie uprawnienia – mistrza kominiarskiego", mówi prawo budowlane.
Kiedy trzeba czyścić komin?
Przepisy przeciwpożarowe nakazują w obiektach lub ich częściach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, obowiązkowe usuwanie zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych w następujących terminach:
- od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych — co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;
- od palenisk opalanych paliwem stałym niewymienionych w pkt 1 — co najmniej raz na 3 miesiące;
- od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym niewymienionych w pkt 1 — co najmniej raz na 6 miesięcy.
- z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.
Jeśli w naszym domu dojdzie do pożaru lub zaczadzenia, a nie będziemy mieć dokumenty potwierdzającego terminowe czyszczenie i kontrolę kominów, firma ubezpieczeniowa może odmówić wypłaty odszkodowania.
Źródło: Izba Kominiarzy
