XXIII Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Korei Południowej mają swoją inaugurację 9 lutego. Z tej okazji pojawił się Google Doodle. Trzymając kciuki za naszych reprezentantów, poznajmy kraj gospodarza w kontekście produktów żywnościowych. Nad poziomem spożycia i wymiany handlowej pochylili się eksperci Banku BGŻ BNP Paribas.
Co się okazuje? Mieszkańcy Korei Południowej spożywają aż o 86% mniej mleka i produktów mlecznych niż Polacy. Koreańczycy częściej niż my sięgają za to po warzywa. Tam zjada się ok. 206 kg na mieszkańca rocznie, zaś w Polsce liczba ta jest 2 razy mniejsza.
- Według danych koreańskiego urzędu statystycznego w listopadzie 2016 r. kraj ten zamieszkiwało 51,3 mln mieszkańców, czyli o prawie 13 mln więcej niż w Polsce.
- Powierzchnia Korei Południowej jest ponad 3 razy mniejsza od powierzchni Polski
- W 2016 r. PKB w przeliczeniu na jednego mieszkańca w Korei Południowej wyniósł 27,5 tys. USD i był o 122%. wyższy w porównaniu do Polski (dane Banku Światowego).
Jak już wspominaliśmy, w Korei Południowej spożycie warzyw jest prawie 2 razy większe niż u nas w kraju. Tak wskazują dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Jak wygląda porównanie w przypadku owoców? To już tylko 10%.
My za to pijemy znacznie więcej mleka i jemy produktów pochodzących od niego. Spożycie u Koreańczyków kształtuje się na poziomie 29 kg na mieszkańca, aż o 86% mniej niż w Polsce.
Zobacz też: Jesteśmy w Pjongczangu! Wioska olimpijska od kuchni [ZDJĘCIA]
Przechodzimy do mięsa. W państwie, gdzie odbywają się tegoroczne Zimowe Igrzyska Olimpijskie, znacznie częściej sięga się po wołowinę. Jej spożycie kształtuje się na poziomie 15 kg, podczas gdy w Polsce tylko nieznacznie przekracza 2 kg. Zjadamy również około 5 razy mniej ryb i owoców morza niż Koreańczycy. U nas dominuje drób - 70% więcej niż w Korei. Poziom konsumpcji wieprzowiny w Polsce (46 kg) plasuje się na wyższym poziomie w porównaniu do spożycia tego produktu przez mieszkańców w Korei (33 kg).
- Znaczące różnice obserwuje się również w spożyciu produktów zbożowych. W Polsce według ostatnio dostępnych danych FAO wynosiło ono 109 kg na mieszkańca rocznie i zaledwie 1 kg ryżu (który też jest zbożem) na osobę. Przeciętny Koreańczyk spożywa około 85 kg ryżu rocznie i jedynie 51 kg pozostałych artykułów zbożowych - mówi Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. - Warto również zauważyć, że spożycie piwa w Polsce (98 l/mieszkańca) było o 135 proc. większe niż w przypadku mieszkańców Korei - dodaje Paweł Wyrzykowski.
Co eksportujemy do Korei Południowej?
Wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski do Korei od stycznia do listopada 2017 zwiększyła się w porównaniu do analogicznego okresu 2016 r. aż o 48% do 53,1 mln EUR. Sprzedaż na rynek koreański stanowiła tylko 1,1% wartości eksportu do krajów trzecich ogółem. Najcenniejszą pozycją była skrobia (10,4 mln EUR), na drugiej uplasowały się owoce suszone (7,3 mln EUR). Wartość eksportu serów i twarogów wyniosła 6 EUR, a mąki i proszków z warzyw strączkowych 4,2 mln EUR. Kolejną, pod względem wartości pozycję w eksporcie zajęło piwo, którego wartość sprzedaży wyniosła 2,9 mln EUR.
Co kupujemy od Koreańczyków?
Importujemy napoje bezalkoholowe, których wartość przywozu w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. wyniosła 6 mln EUR. Poza tym ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy, herbaty lub maté. W tym przypadku wartość importu wyniosła 4,6 mln EUR. Łączna wartość importu ukształtowała się na poziomie 12 mln EUR i była o 71% większa niż w takim samym okresie rok wcześniej.
Ceremonia otwarcia ZIO w Pjongczang rozpocznie się 9 lutego o godzinie 12:00 (polskiego czasu). Harmonogram: Igrzyska Olimpijskie Pjongczang 2018. Kiedy startują Polacy? [PROGRAM, TERMINARZ]
wideo: AIP