Produkty:
- 1 słoiczek podgrzybków (Fungopol)
- 2 ziemniaki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- śmietanka kremówka
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa
- kolendra
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- rozmaryn
_Dodatek:_pieczywo na grzanki, oliwa, natka pietruszki
Wykonanie:
Seler, pietruszkę i cebulę pokrój, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 minut, niech się zarumienią.
W garnuszku podgrzej bulion/wodę, ugotuj w nim pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do zupy dodaj upieczone warzywa i podgrzybki. Zagotuj, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku, zaciągnij śmietanką.
Do zupy podaj grzanki: kromki pieczywa skrop oliwą połączoną z drobno posiekaną natką pietruszki. Wstaw pod grill kuchenki, na ok. 3 minuty, aż pieczywo ładnie się z obu stron zarumieni.