https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Aromatyczna zupa grzybowa z pieczonymi warzywami

Reklama
Wideo
od 16 lat

Produkty:

  • 1 słoiczek podgrzybków (Fungopol)
  • 2 ziemniaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 selera
  • śmietanka kremówka
  • 1 cebula
  • gałka muszkatołowa
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • rozmaryn

_Dodatek:_pieczywo na grzanki, oliwa, natka pietruszki

Wykonanie:

Seler, pietruszkę i cebulę pokrój, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 minut, niech się zarumienią.

W garnuszku podgrzej bulion/wodę, ugotuj w nim pokrojone w kostkę ziemniaki.

Do zupy dodaj upieczone warzywa i podgrzybki. Zagotuj, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku, zaciągnij śmietanką.

Do zupy podaj grzanki: kromki pieczywa skrop oliwą połączoną z drobno posiekaną natką pietruszki. Wstaw pod grill kuchenki, na ok. 3 minuty, aż pieczywo ładnie się z obu stron zarumieni.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska