Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1964 materiały
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Młodzi uciekają ze wsi do miasta. Grzegorz Puda: Musimy dbać o interes rolników
- Musimy dbać o interes rolników, dla których ziemia jest naturalnym środowiskiem, życia i pracy - przekonywał Grzegorz Puda, minister rolnictwa podczas...
Zgłoś się do konkursu dla rolników. Do wygrania ciągnik od KRUS
Właściciele gospodarstw rolnych mają szansę na wygranie ciągnika w XVIII Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne organizowanym przez KRUS. Czas...
Ciasta i przepisy na Wielkanoc 2021. Oto menu z tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi
Są smaki i nawet kształty potraw, które kojarzą się właśnie z Wielkanocą. Tradycyjnymi ciastami na święta wielkanocne są między innymi babki, mazurki czy...
Dopłaty bezpośrednie 2021. Izba rolnicza chce przedłużenia terminu o miesiąc
Za nami nieco ponad 2 tygodnie naboru wniosków o dopłaty bezpośrednie za 2021 rok. Od 15 do 30 marca ARiMR zarejestrowała 78 tysięcy złożonych wniosków od...
Mniej bratków u ogrodników, bo bali się 70-procentowych strat, jak przed rokiem
Sprzedaż bratków czy stokrotek idzie nieco lepiej, ale wciąż przed wizytami u ogrodników powstrzymuje nas strach spowodowany koronawirusem. Sezon sprzedażowy...
Praca w gospodarstwie. Tych czynności nie wolno wykonywać do 16. roku życia
15-latek nie może jeździć po polu z agregatem. Mało tego, niedopuszczalna jest w ogóle obsługa ciągnika przez człowieka młodszego niż 16 lat. Państwowa...
Gdzie kupić regionalną żywność z Kujaw i Pomorza? Swojskie wędliny, lokalne warzywa
Lokalne targowiska to znakomite miejsca do poszukiwań regionalnych producentów żywności - owoców i warzyw, wędlin i nabiału, przetworów czy jajek. Kiedy jednak...
Mniej osób będzie mogło wejść na targowisko. Rząd wprowadza nowy limit
Od 27 marca do 9 kwietnia 2021 w całej Polsce będzie obowiązywał limit osób na targowiskach. Ten sam przelicznik będzie dotyczył placówek handlowych czy poczty....
Episkopat apeluje do proboszczów o pilnowanie liczby wiernych. Ile osób w kościele?
Minister zdrowia Adam Niedzielski i sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Polski bp Artur Miziński spotkali się 24 marca w Warszawie, by porozmawiać o...
Europejskie Forum Rolnicze 2021 nie w Jasionce, a w internecie
Nie w Jasionce koło Rzeszowa, a na łączach internetowych branża rolno-spożywcza ma okazję do rozmowy. Podczas spotkań B2B oraz wystąpień ekspertów w czasie...