Dawniej wypiekano baby drożdżowe na łokieć wysokie. Ciekawostką jest, że dawniej baby na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z blachy i wkładano na poduszki, oraz obracano nimi, żeby ostygły. W Polsce najczęściej baby zostawiane są w formach.
Prezentowany przepis nie jest na babkę drożdżową. Wygląda bardzo apetycznie i tak samo smakuje. Jest bardzo lekka i niezwykle aromatyczna.
Składniki na ciasto:
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
8 dag masła
8 dag rodzynek
2 żółtka
1 szklanka zimnego mocnego naparu z herbaty
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki bułki tartej
do przybrania:
plasterki cytryny (najlepiej smażonej w cukrze)
Składniki na lukier:
12 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto:
Umyte, sparzone i osączone rodzynki włożyć do garnka z herbatą i gotować 5 minut. Następnie dodać sodę i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę, dokładnie wymieszać i wyrabiać jeszcze 3 minuty. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec około 1 godziny w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Lukier:
Z podanych składników i 1 łyżki wody utrzeć lukier.
Ostudzoną babkę polukrować i przybrać plasterkami cytryny.
Życzę wszystkim smacznego!