Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka herbaciano-cytrynowa Halinki

(Pani Halina)
Głównym ciastem wielkanocnym jest baba drożdżowa, tzw. baba wielkanocna. Gości na naszych stołach od najdawniejszych czasów.

Dawniej wypiekano baby drożdżowe na łokieć wysokie. Ciekawostką jest, że dawniej baby na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z blachy i wkładano na poduszki, oraz obracano nimi, żeby ostygły. W Polsce najczęściej baby zostawiane są w formach.

Prezentowany przepis nie jest na babkę drożdżową. Wygląda bardzo apetycznie i tak samo smakuje. Jest bardzo lekka i niezwykle aromatyczna.

Składniki na ciasto:
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
8 dag masła
8 dag rodzynek
2 żółtka
1 szklanka zimnego mocnego naparu z herbaty
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli

do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki bułki tartej

do przybrania:
plasterki cytryny (najlepiej smażonej w cukrze)

Składniki na lukier:
12 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Ciasto:
Umyte, sparzone i osączone rodzynki włożyć do garnka z herbatą i gotować 5 minut. Następnie dodać sodę i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę, dokładnie wymieszać i wyrabiać jeszcze 3 minuty. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec około 1 godziny w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Lukier:
Z podanych składników i 1 łyżki wody utrzeć lukier.

Ostudzoną babkę polukrować i przybrać plasterkami cytryny.

Życzę wszystkim smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska