Spis treści
Banany - właściwości
Banan to jeden z ulubionych owoców w Polsce. Wiele osób sięga po banany nawet każdego dnia. Owoce te zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Korzyści płynących z jedzenia bananów jest naprawdę dużo - owoce te obniżają ciśnienie i utrzymują poziom energii a także świetnie zaspokajają głód. Banany mogą poprawić pracę układu krwionośnego i pokarmowego, a nawet pomóc w odchudzaniu.
To Cię teraz może zainteresować
Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia, jednak najwięcej w nich potasu. Ze względu na zawartość potasu i błonnika zapobiegają też zaparciom i biegunkom. Banany mają bardzo wysoką naturalną zawartość fruktozy (około 25 procent) i dlatego są szybkim źródłem energii.
Dorosły człowiek może zjeść od jednego do dwóch bananów dziennie każdego dnia - mówią dietetycy.
Jeden średniej wielkości banan dostarcza organizmowi:
- ok. 105 kalorii,
- ok. 27 gramów węglowodanów,
- ok. 3 gramy błonnika,
- ok. 1 gram białka,
- ok. 0,3 grama tłuszczu.
To Cię teraz może zainteresować
- Kiedy najlepiej wypić pierwszą kawę? O tej godzinie lepiej nie pić kawy
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Te oznaki świadczą, że jesz za dużo soli. To się dzieje z organizmem - ważne oznaki
- Jak rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupki? Oto skuteczne sposoby
Co zrobić żeby banany nie sczerniały? Tak należy przechowywać banany
Wiele osób zastanawia się, jak wydłużyć świeżość bananów i spowolnić proces ich dojrzewania. Zajrzyj do naszej galerii i wypróbuj te sprawdzone sposoby na przedłużenie świeżości bananów:
