"Wysokie ceny wieprzowiny, notowane od połowy ubiegłego roku, zachęciły producentów do zwiększenia produkcji. Pogłowie trzody w UE wzrosło o prawie 1% w porównaniu do roku ubiegłego. Przełoży się to na liczbę ubijanych tuczników i będzie jednym z czynników wpływających na obniżenie cen w 2018 r.", wskazywała ekspertka z KPODR na stronie ośrodka.
Przeczytaj też: Nowe obowiązki dla hodowców świń w całej Polsce - jest ministerialny projekt
To nie jedyny czynnik wpływający na stan w Polsce. Na całą Europę wpływają światowe rynki. A w Stanach Zjednoczonych ceny były niskie, co przyczynia się do wzrostu eksportu do Azji. "Eksporterzy z państw unijnych, a zwłaszcza Niemiec przegrywają z tańszą konkurencją. Trzeba zaznaczyć, że rynek krajowy jest pod dużym wpływem niemieckich cen, więc należy spodziewać się dalszej korekty cen w dół", czytamy na stronie KPODR.
Na tym nie koniec, Chiny odbudowują swoją produkcję świń, a to przekłada się na spadający popyt na wieprzowinę. "W wyniku tego w Unii Europejskiej pozostaje więcej wieprzowiny, co przekłada się na spadki jej cen".
Zaglądamy do notowań. W danych zebranych przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" z 19 stycznia pojawiają się ceny od 3,90 do 4,00 zł/kg wagi żywej. Cena za kg maciory w notowaniach KPODR z tego tygodnia (25.01) to 2,55 zł, za tuczniki kl. 1 średnia w regionie Kujaw i Pomorza wyniosła 3,56 zł/kg, a klasy 2 - 3,28 zł/kg.
ceny żywca wieprzowego 21.11
Infogram
Źródło: KPODR