https://pomorska.pl
reklama

Coraz więcej Polaków kupuje żywność przez internet. To szansa dla producentów rolnych

Agnieszka Romanowicz
Zakupy spożywcze przez internet robi coraz więcej Polaków i eksperci prognozują, że liczba ta będzie rosła.
Zakupy spożywcze przez internet robi coraz więcej Polaków i eksperci prognozują, że liczba ta będzie rosła. Pixabay
Co dziesiąty Polak kupuje artykuły spożywcze online, również mięso, wędliny i sery. - Internet bardzo pomaga klientom w dotarciu do producenta – podkreślają eksperci.

Z badań firmy CBRE wynika, że artykuły spożywcze kupuje przez internet co piąty mieszkaniec wielkiego miasta w Polsce, średnio w kraju - co dziesiąty. - Bezpośrednie dostawy żywności do konsumentów będą coraz bardziej powszechne - prognozuje Beata Hryniewska, szefowa działu powierzchni magazynowych i przemysłowych w CBRE. - Na razie ten segment jest w fazie rozwoju, m. in. dlatego, że brakuje firm wyspecjalizowanych w dostawach żywności. A wiadomo, że dostarczenie do klienta świeżych warzyw czy owoców znacząco różni się od przewozu odzieży czy kosmetyków. Początek pandemii przyspieszył tę rewolucję i w kolejnych latach ten trend będzie się umacniał.

Pytają o półtusze gęsi, kaczek, dziczyznę

Tymczasem rozwija się internetowa sprzedaż żywności bez pośredników. Obserwuje to Magdalena Kulus, specjalista ds. przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie, który prowadzi „Kujawsko-pomorski e-bazarek”. Swoje produkty oferuje na e-bazarku wielu lokalnych producentów rolnych.

- Od 30 czerwca do dziś z bazarku skorzystało 12 722 użytkowników, z czego 12 638 to użytkownicy nowi – informuje Magdalena Kulus. - Internet pomaga producentom rolnym w dotarciu do klientów. Ludzie wyszukują ich na takich platformach, jak e-bazarek i sami umawiają się na formę zapłaty i odbioru towaru. Zainteresowanie mięsem jest bardzo duże. Na infolinię e-bazarku dzwoni wielu ludzi z pytaniami o tuszki gęsi, kaczek, jest też sporo zapytań o dziczyznę, np. półtusze sarniny. I dzwonią nie tylko osoby z Kujaw, chwilę temu pan z Koszalina szukał tuszek gęsi i dziczyzny.

- Korzystam z „Wiejskiej e-skrzynki” i przy niej zostanę, bo nie muszę chodzić do sklepów, dostawa jest pod drzwi – zachwala klientka z Tryszczyna w powiecie bydgoskim. - Kupuję różne produkty bezpośrednio od rolników: ziemniaki, chleb wiejski, sery. Wszystko smaczne i świeże.

Przede wszystkim kontakt z klientem

Internetową sprzedaż wędlin, również za pośrednictwem „Wiejskiej e-skrzynki”, rozwija Witold Śledź, właściciel Manufaktury Wędliniarskiej „Olchowy dymek" we Franciszkowie w powiecie świeckim.
- Nie można bagatelizować sprzedaży przez internet, ale to jeszcze tylko dodatek w tej branży. Podstawowa sprzedaż jest blisko klienta – uważa producent. - Ludzie chcą najpierw posmakować, a dopiero potem kupią więcej, bo wędliny nie można reklamować jak butów. Sprzedaję przez internet coraz więcej, ale głównie klientom, którzy znają już moje produkty.

Trudniej dobrać rozmiar ubrań niż zdecydować o kupnie ulubionej kiełbasy

I w tej dziedzinie eksperci prognozują zmiany na korzyść internetu.
– Chęć zobaczenia fizycznego produktu w przypadku jedzenia to bariera, która na razie jest dosyć istotna, ale wydaje się, że łatwo można ją przełamać. Dużo trudniej jest dobrać odpowiedni rozmiar ubrań niż zdecydować o zakupie standardowych produktów, które znamy i lubimy. Dochodzi też aspekt oszczędności czasu, który w przypadku zakupów spożywczych jest bardzo duży – mówi Beata Hryniewska.

Zmiana w kierunku e-zakupów jedzenia będzie wymagać budowy kolejnych magazynów chłodniczych, ale eksperci CBRE wskazują przeszkody: - Deweloperzy rzadko decydują się na budowę chłodni ze względu na złożoność i koszt budowy obiektów z kontrolowaną temperaturą. Budowa tego typu magazynu zazwyczaj rusza na zlecenie konkretnego najemcy. Powierzchnia musi być zabezpieczona umową najmu, inwestycje spekulacyjne w tym przypadku niosą ze sobą zbyt duże ryzyko. Poza tym, chociaż jest to możliwe, przekształcenie chłodni w magazyn suchy jest trudne i kosztowne.

Rolnictwo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska