Australis to gatunek morszczuka poławiany u wybrzeży Australii i Nowej Zelandii. Mięso tej ryby przez wielu uważane jest za jedno z najlepszych białych mięs na świecie. Jego kolor, jędrna konsystencja, miękkość oraz smak od dawna czynią go niezwykle pożądanym krajach śródziemnomorskich, gdzie często podaje się go jako danie główne lub jako wysokiej jakości, ekskluzywne przekąski.
My proponujemy dziś przepis na australis smażony z cieciorką i suszonymi pomidorami. O tym, jak go przyrządzić, opowie nam Rafał Godziemski, właściciel restauracji Bistro Memo at Home.

Potrzebne składniki:
- australis,
- pieprz,
- sól,
- mąka,
- olej,
- cebula,
- tymianek,
- ząbek czosnku,
- cieciorka,
- szalotka,
- tymianek,
- ziemniaki,
- suszone pomidory,
- masło,
- sok z cytryny,
- pietruszka,
- szczypiorek.
Morszczuka dostarczyła nam firma Abramczyk, lider na rynku ryb i mrożonek. Oferowany przez firmę australis jest niezwykle uniwersalną rybą, cenioną za walory smakowe i odżywcze, którą bez problemu można zastąpić bardziej kaloryczne, tłustsze gatunki w różnych przepisach.
Ryby można przyrządzić na każdym grillu, my natomiast mogliśmy skorzystać z profesjonalnego, dostarczonego nam przez firmę Plastmet.
Plastmet jest firmą, która od ponad 30 lat tworzy wyroby ze stali nierdzewnej: meble i urządzenia gastronomiczne, ciągi wydawcze, okapy instalacyjne i meble warsztatowe. Dziś Plastmet to synonim bezkompromisowej jakości, a branża gastronomiczna z całej Polski i poza nią zna tę markę i jej ufa. Więcej o firmie i produktach na stronie plastmet.com.pl.
Sprawdź pozostałe przepisy - przepisy na grilla 2023