Jak co roku, do rywalizacji o miano smaku roku stanęło około 80 wyśmienitych produktów. Rywalizowały w swoich kategoriach, np. wędliny, pieczywo, sery, przetwory owocowo-warzywne czy oleje.
- Konkurencja wśród olejów z roku na rok rośnie – mówi Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu Smaku w Grucznie. - Pojawiają się też coraz ciekawsze octy.
Ciekawostką w tym roku był czarny czosnek. Przez trzy miesiące dojrzewał w 70 stopniach Celsjusza i w bardzo wysokiej wilgotności. Producent reklamował go jako dziesięciokrotnie zdrowszy od surowego. Jurorzy nie kryli zachwytu.
- Wiele produktów było wyjątkowych, również w naszej kategorii – mówi Iwona Karolewska, sekretarz powiatu świeckiego i jurorka w kategorii Smak Regionu. - Poziom konkursu był bardzo wysoki, doszło nawet do sporu między jurorami.
Konkurs Miód Roku 2023 też w tym roku bardzo się udał. Szczególne zainteresowanie wzbudził miód lipowy. To odmiana, bo w poprzednich latach na Festiwalu Smaku w Grucznie triumfowały ciemne miody gryczane i spadziowe.
W miodowym jury jest m. in. dr Agnieszka Noryśkiewicz z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, która co rok sprawdza pod mikroskopem skład wybranych miodów i tak też będzie w tym roku.
16 sierpnia rozpoczął się też turniej nalewek. W szranki stanęło ok. 200 trunków. Jurorzy potrzebują kilku dni, żeby je ocenić.
Wyniki festiwalowych konkursów zostaną ogłoszone w sobotę po południu, 19 sierpnia, w czasie gali pierwszego dnia Festiwalu Smaku. Od tego momentu producenci nagrodzonych produktów będą przeżywać oblężenie swoich stoisk.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?