Daktyle są traktowane przede wszystkim jako owoce deserowe, dodaje się je do ciast (zwłaszcza keksów) oraz spożywa jako przekąskę, przed daniem głównym. W krajach arabskich owoce palmy daktylowej wykorzystuje się do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu zwanego "miodem daktylowym" używanym do słodzenia herbaty czy kawy. Daktyle znajdą zastosowanie jako element potraw mięsnych, sałatek, a także wszelkiego rodzaju deserów. Wyśmienicie smakują podane z lodami o smaku chałwy.
Bogate w znaczącą ilość błonnika owoce sprawiają, że ich spożywanie może zapobiegać zaparciom oraz przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle wzmacniają organizm, natomiast zawarty w nich potas sprawia, że można je proponować również osobom z nadciśnieniem. Stosunkowo niska kaloryczność owoców, na tle innych słodkości (tylko 227 kcal w 100 gramach produktu) sprawia, że mogą znaleźć się w codziennym menu osób dbających o linię.