Składniki:
- polędwiczka z dorsza
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- "chlust" białego wytrawnego wina
- szalotka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- pieprz zielony w zalewie
- sól, pieprz
Puree:
- ok. 4 ziemniaki
- 1/2 korzenia selera
- ok. 1/2 szklanki mleka
- garstka liści młodego szpinaku
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Rybę dopraw solą i pieprzem. Usmaż na mieszaninie masła i oliwy. Zdejmij z patelni i owiń folią aluminiową, by pozostała ciepła.
Na tą samą patelnię dodaj drobno poszatkowaną szalotkę. Ma się zeszklić. Dodaj pieprz (ilość wg. uznania). Dolej wino. Zredukuj. Wlej śmietankę. Zagotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj na rybie.
Puree:
Ziemniaki i seler obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa utłucz (lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków). Do gorących dodaj listki młodego szpinaku. Połącz z mlekiem i masłem, aby powstało gładkie puree.