Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ten deser czeka na króla Karola. Zobacz przepis na przyrządzenie go krok po kroku

xawi
Przepis na deser został udostępniony publicznie wraz z radą cukiernika: „Zrób to wszystko dzień wcześniej, ale śmietankę przygotuj rano,  w dniu, w którym zamierzasz ją zjeść”.
Przepis na deser został udostępniony publicznie wraz z radą cukiernika: „Zrób to wszystko dzień wcześniej, ale śmietankę przygotuj rano, w dniu, w którym zamierzasz ją zjeść”. Wikipedia
Deser dla króla Karola? Mamy przepis od autora. Danie przygotował kucharz z ciekawym życiorysem

Deser dla nowego króla przygotował  Adam Handling.

Z Niemiec na Wyspy

Co ciekawe cukiernik dzieciństwo spędził w Niemczech, skąd powrócił z rodzicami do Szkocji. Praktykę odbywał w prestiżowym hotelu Gleneagles, którego kuchnia jest kuźnią kadr i przepustką do najlepszych restauracji w Londynie. Zanim jednak Handling trafił do stolicy, odbył podróż po świecie. Zainspirowała go przede wszystkim Japonia. Po powrocie zaczął tworzyć własną restaurację - The Frog (Żaba), a później kolejne. Największa sławę zdobyła jednak restauracja Ugly Butterfly (Brzydki Motyl), w której Handling postawił na zrównoważony rozwój, zakładając że marnowanie żywności jest niedopuszczalne. To była nauka przywieziona z Japonii. nie powinno istnieć.

Zrób dzień wcześniej

Dla króla Handling przygotował deser truskawkowo-imbirowy. - Myślę, że to jeden z tych deserów, które wielu ludziom wywołują nostalgię, więc to moja nowoczesna interpretacja tych wspomnień z dzieciństwa, wykorzystująca najlepsze brytyjskie składniki – szkockie truskawki, ciasto yorkshire parkin oraz jajka i nabiał od brytyjskich farmerów.

Przepis na deser został udostępniony publicznie wraz z radą cukiernika: „Zrób to wszystko dzień wcześniej, ale śmietankę przygotuj rano, w dniu, w którym zamierzasz ją zjeść”.

Ale do rzeczy. Do deseru Handlinga potrzebne nam będą następujące składniki

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 150 g złotego syropu (bardzo popularny w brytyjskiej kuchni, dostępny tez w Polsce – karmelizowany syrop z dodatkiem cytryny, z powodzeniem można jednak zastąpić go miodem lub syropem klonowym w odrobiną soku cytrynowego)
  • 150 g masła
  • 40 g czarnej melasy (jeśli nie masz jej pod ręką, możesz śmiało pominąć ten składnik, Brytyjczycy często stosują go zamiennie ze złotym syropem)
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g mąki samorosnącej (bez obaw, chodzi o zwykła mąkę tortową wymierzaną z proszkiem do pieczenia.
  • 115 g płatków owsianych
  • 2 całe jajka
  • 8 g mielonego imbiru
  • 4 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 g mieszanki przypraw

Galaretka truskawkowa

  • 350 g zmiksowanych truskawek
  • 125 g cukru pudru
  • 6 listków żelatyny
  • Na krem ​​imbirowy:
  • 8 żółtek
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 500 ml pełnego mleka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Bita śmietana

  • 300 g śmietanki kremówki zimnej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii, zeskrobana
  • Do podania:
  • świeże truskawki
  • orzechy, posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować ciasto, roztop masło, syrop i brązowy cukier w rondlu. Umieść wszystkie suche składniki w mikserze na niskich obrotach i połącz je. Dodaj mokre składniki i wymieszaj do połączenia. Jako ostatnie dodaj jajka, ubijaj je przez 5 minut, aż będą gładkie i jasne. Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy w 160 stopniach przez 25 minut.
  • Aby przygotować galaretkę truskawkową, namocz żelatynę w misce z zimną wodą i odciśnij, aby usunąć całą wodę. W rondelku podgrzej zmiksowane truskawki z cukrem i żelatyną.
  • Aby przygotować krem ​​imbirowy, umieść mleko i imbir w rondlu i podgrzewaj, aż się zagotuje. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę, a następnie mleko. Wlej wszystko do rondelka, gotuh na małym ogniu ubijając przez 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Rozprowadź krem na tacy i przykryj papierem do pieczenia, aby ostygł.
  • Do śmietanki dodaj cukier puder i ziarenka wanilii. Ubij śmietanę na sztywną pianę, a następnie przełóż do szprycy.
  • Ciasto pokrój w kostkę. Na dno pucharu włóż kilka truskawek. Przełóż ciasto i truskawki galaretką truskawkową, a całość włóż do lodówki, aby stężała. Galaretkę wyłóż warstwą kremu imbirowego. Na wierzch wyciskać kropki kremu, aż pokryją cały puchar. Udekoruj wszystko posiekanymi orzechami.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska