Deser dla nowego króla przygotował Adam Handling.
Z Niemiec na Wyspy
Co ciekawe cukiernik dzieciństwo spędził w Niemczech, skąd powrócił z rodzicami do Szkocji. Praktykę odbywał w prestiżowym hotelu Gleneagles, którego kuchnia jest kuźnią kadr i przepustką do najlepszych restauracji w Londynie. Zanim jednak Handling trafił do stolicy, odbył podróż po świecie. Zainspirowała go przede wszystkim Japonia. Po powrocie zaczął tworzyć własną restaurację - The Frog (Żaba), a później kolejne. Największa sławę zdobyła jednak restauracja Ugly Butterfly (Brzydki Motyl), w której Handling postawił na zrównoważony rozwój, zakładając że marnowanie żywności jest niedopuszczalne. To była nauka przywieziona z Japonii. nie powinno istnieć.
Zrób dzień wcześniej
Dla króla Handling przygotował deser truskawkowo-imbirowy. - Myślę, że to jeden z tych deserów, które wielu ludziom wywołują nostalgię, więc to moja nowoczesna interpretacja tych wspomnień z dzieciństwa, wykorzystująca najlepsze brytyjskie składniki – szkockie truskawki, ciasto yorkshire parkin oraz jajka i nabiał od brytyjskich farmerów.
Przepis na deser został udostępniony publicznie wraz z radą cukiernika: „Zrób to wszystko dzień wcześniej, ale śmietankę przygotuj rano, w dniu, w którym zamierzasz ją zjeść”.
Ale do rzeczy. Do deseru Handlinga potrzebne nam będą następujące składniki
SKŁADNIKI
Ciasto
- 150 g złotego syropu (bardzo popularny w brytyjskiej kuchni, dostępny tez w Polsce – karmelizowany syrop z dodatkiem cytryny, z powodzeniem można jednak zastąpić go miodem lub syropem klonowym w odrobiną soku cytrynowego)
- 150 g masła
- 40 g czarnej melasy (jeśli nie masz jej pod ręką, możesz śmiało pominąć ten składnik, Brytyjczycy często stosują go zamiennie ze złotym syropem)
- 150 g brązowego cukru
- 150 g mąki samorosnącej (bez obaw, chodzi o zwykła mąkę tortową wymierzaną z proszkiem do pieczenia.
- 115 g płatków owsianych
- 2 całe jajka
- 8 g mielonego imbiru
- 4 g mielonej gałki muszkatołowej
- 4 g mieszanki przypraw
Galaretka truskawkowa
- 350 g zmiksowanych truskawek
- 125 g cukru pudru
- 6 listków żelatyny
- Na krem imbirowy:
- 8 żółtek
- 130 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 500 ml pełnego mleka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Bita śmietana
- 300 g śmietanki kremówki zimnej
- 50 g cukru pudru
- 1 laska wanilii, zeskrobana
- Do podania:
- świeże truskawki
- orzechy, posiekane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować ciasto, roztop masło, syrop i brązowy cukier w rondlu. Umieść wszystkie suche składniki w mikserze na niskich obrotach i połącz je. Dodaj mokre składniki i wymieszaj do połączenia. Jako ostatnie dodaj jajka, ubijaj je przez 5 minut, aż będą gładkie i jasne. Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy w 160 stopniach przez 25 minut.
- Aby przygotować galaretkę truskawkową, namocz żelatynę w misce z zimną wodą i odciśnij, aby usunąć całą wodę. W rondelku podgrzej zmiksowane truskawki z cukrem i żelatyną.
- Aby przygotować krem imbirowy, umieść mleko i imbir w rondlu i podgrzewaj, aż się zagotuje. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę, a następnie mleko. Wlej wszystko do rondelka, gotuh na małym ogniu ubijając przez 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Rozprowadź krem na tacy i przykryj papierem do pieczenia, aby ostygł.
- Do śmietanki dodaj cukier puder i ziarenka wanilii. Ubij śmietanę na sztywną pianę, a następnie przełóż do szprycy.
- Ciasto pokrój w kostkę. Na dno pucharu włóż kilka truskawek. Przełóż ciasto i truskawki galaretką truskawkową, a całość włóż do lodówki, aby stężała. Galaretkę wyłóż warstwą kremu imbirowego. Na wierzch wyciskać kropki kremu, aż pokryją cały puchar. Udekoruj wszystko posiekanymi orzechami.
