https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten deser czeka na króla Karola. Zobacz przepis na przyrządzenie go krok po kroku

xawi
Przepis na deser został udostępniony publicznie wraz z radą cukiernika: „Zrób to wszystko dzień wcześniej, ale śmietankę przygotuj rano,  w dniu, w którym zamierzasz ją zjeść”.
Przepis na deser został udostępniony publicznie wraz z radą cukiernika: „Zrób to wszystko dzień wcześniej, ale śmietankę przygotuj rano, w dniu, w którym zamierzasz ją zjeść”. Wikipedia
Deser dla króla Karola? Mamy przepis od autora. Danie przygotował kucharz z ciekawym życiorysem

Deser dla nowego króla przygotował  Adam Handling.

Z Niemiec na Wyspy

Co ciekawe cukiernik dzieciństwo spędził w Niemczech, skąd powrócił z rodzicami do Szkocji. Praktykę odbywał w prestiżowym hotelu Gleneagles, którego kuchnia jest kuźnią kadr i przepustką do najlepszych restauracji w Londynie. Zanim jednak Handling trafił do stolicy, odbył podróż po świecie. Zainspirowała go przede wszystkim Japonia. Po powrocie zaczął tworzyć własną restaurację - The Frog (Żaba), a później kolejne. Największa sławę zdobyła jednak restauracja Ugly Butterfly (Brzydki Motyl), w której Handling postawił na zrównoważony rozwój, zakładając że marnowanie żywności jest niedopuszczalne. To była nauka przywieziona z Japonii. nie powinno istnieć.

Zrób dzień wcześniej

Dla króla Handling przygotował deser truskawkowo-imbirowy. - Myślę, że to jeden z tych deserów, które wielu ludziom wywołują nostalgię, więc to moja nowoczesna interpretacja tych wspomnień z dzieciństwa, wykorzystująca najlepsze brytyjskie składniki – szkockie truskawki, ciasto yorkshire parkin oraz jajka i nabiał od brytyjskich farmerów.

Przepis na deser został udostępniony publicznie wraz z radą cukiernika: „Zrób to wszystko dzień wcześniej, ale śmietankę przygotuj rano, w dniu, w którym zamierzasz ją zjeść”.

Ale do rzeczy. Do deseru Handlinga potrzebne nam będą następujące składniki

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 150 g złotego syropu (bardzo popularny w brytyjskiej kuchni, dostępny tez w Polsce – karmelizowany syrop z dodatkiem cytryny, z powodzeniem można jednak zastąpić go miodem lub syropem klonowym w odrobiną soku cytrynowego)
  • 150 g masła
  • 40 g czarnej melasy (jeśli nie masz jej pod ręką, możesz śmiało pominąć ten składnik, Brytyjczycy często stosują go zamiennie ze złotym syropem)
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g mąki samorosnącej (bez obaw, chodzi o zwykła mąkę tortową wymierzaną z proszkiem do pieczenia.
  • 115 g płatków owsianych
  • 2 całe jajka
  • 8 g mielonego imbiru
  • 4 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 g mieszanki przypraw

Galaretka truskawkowa

  • 350 g zmiksowanych truskawek
  • 125 g cukru pudru
  • 6 listków żelatyny
  • Na krem ​​imbirowy:
  • 8 żółtek
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 500 ml pełnego mleka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Bita śmietana

  • 300 g śmietanki kremówki zimnej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii, zeskrobana
  • Do podania:
  • świeże truskawki
  • orzechy, posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować ciasto, roztop masło, syrop i brązowy cukier w rondlu. Umieść wszystkie suche składniki w mikserze na niskich obrotach i połącz je. Dodaj mokre składniki i wymieszaj do połączenia. Jako ostatnie dodaj jajka, ubijaj je przez 5 minut, aż będą gładkie i jasne. Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy w 160 stopniach przez 25 minut.
  • Aby przygotować galaretkę truskawkową, namocz żelatynę w misce z zimną wodą i odciśnij, aby usunąć całą wodę. W rondelku podgrzej zmiksowane truskawki z cukrem i żelatyną.
  • Aby przygotować krem ​​imbirowy, umieść mleko i imbir w rondlu i podgrzewaj, aż się zagotuje. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę, a następnie mleko. Wlej wszystko do rondelka, gotuh na małym ogniu ubijając przez 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Rozprowadź krem na tacy i przykryj papierem do pieczenia, aby ostygł.
  • Do śmietanki dodaj cukier puder i ziarenka wanilii. Ubij śmietanę na sztywną pianę, a następnie przełóż do szprycy.
  • Ciasto pokrój w kostkę. Na dno pucharu włóż kilka truskawek. Przełóż ciasto i truskawki galaretką truskawkową, a całość włóż do lodówki, aby stężała. Galaretkę wyłóż warstwą kremu imbirowego. Na wierzch wyciskać kropki kremu, aż pokryją cały puchar. Udekoruj wszystko posiekanymi orzechami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska